Hoppá: Még Hillary Clinton is örülne Giorgia Meloni győzelmének

Hillary Clintont tűz alá vették egy múltheti megszólalása miatt, amelyben arról beszélt hogy milyen pozitív következményekkel járna, ha Giorgia Meloni lenne Olaszország első női miniszterelnöke.

Olaszországban szeptember 25-én tartják a parlamenti választásokat, és a felmérések szerint a jobboldali koalíció vezet, amelytől széles körben azt várják, hogy megszerezze a mandátumok többségét, így Meloni valószínűleg miniszterelnök lesz.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon időt szakítva arra, hogy az Il Corriere della Sera című vezető olasz napilapnak nyilatkozzon, Clinton figyelmeztetett a „nagyon erős” antidemokratikus erőkre szerte a világon, köztük az olyan autoriter demagógokra, mint Donald Trump volt amerikai elnök.

Amikor azonban az olasz politikai színtérről kérdezték, Clinton azt mondta, hogy

„az első női miniszterelnök megválasztása egy országban mindig szakítást jelent a múlttal, és ez mindenképpen jó dolog”.

Clinton méltatásul hozzátette, hogy

„mint minden vezetőt, legyen az nő vagy férfi, őt is a tettei alapján kell megítélni”.

„Soha nem értettem egyet Margaret Thatcherrel, de csodáltam az elszántságát”

– magyarázta, utalva a volt brit miniszterelnökre.

Clinton ugyanezt az üzenetét megismételte a Sky Newsnak adott interjújában, mondván, hogy Meloni győzelme „ajtókat nyitna” más nők előtt, ugyanakkor szerinte az általa szélsőjobboldalinak nevezett jelöltet továbbra is a politikája és teljesítménye alapján kell majd megítélni.

Tényleg Giorgia Meloni Európa legveszélyesebb nője?

A nemzetközi sajtó fasizmussal vádolja Melonit, aki hamarosan Olaszország miniszterelnöke lehet, és aki így nyilatkozott: „Ha fasiszta lennék megmondanám.”