Legendás auschwitz-i szökésről forgatnak filmet Hollywoodban

Az „Untold” (Elmondatlan) Rudolf Vrba holokauszttúlélő és dokumentumfilmes „Megszöktem Auschwitzból” című önéletrajzi könyvén alapul. A Next Productions és a The Exchange anyavállalat közösen szerezte meg a forgatókönyv és a könyv jogait.

A filmet az Oscar-díjas Aaron Schneider rendezi, Alex Wolff  lesz a főszereplője, a többi főszerepre pedig már folyik a casting a 2023 elejére várható forgatás előtt.

Schneider legutóbbi munkái közé tartozik az Apple TV Oscar- és Bafta-jelöltje, a Tom Hanks főszereplésével készült Greyhound című második világháborús dráma, míg a rendező 2003-ban a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat nyerte el a Két katona című alkotásért.

Vrba memoárját a Black List forgatókönyvírói, Evan Parter és Paul Hilborn adaptálták a Story in the Sky producere, Ben Shields Catlin producerrel közösen, egy 2020-ban bejelentett fejlesztési projekt keretében.

„Mesélőként mindannyiunkat lenyűgözött Rudi hihetetlen utazása, és határozottan úgy éreztük, hogy ezt a történetet el kell mesélni”

– mondta Caddy Vanasirikul, a Next Productions elnöke.

Rudolf Vrba (1973)

from ‘The World at War’ (Special: The Final Solution Part 2)

Az Untold el fogja mesélni az igaz történetet arról, hogy Vrba közeli barátja, Fred Wetzler és mentora, Franz segítségével hogyan érte el azt a lehetetlennek tűnő bravúrt, hogy ő lett az első fogoly, aki megszökött Auschwitz-Birkenauból.

A páros 100 mérföldnyi, náci Németország által ellenőrzött területen keresztül menekült, hogy a világ elé tárja az igazságot az Endlösungról. Híres „Vrba-Wetzler-jelentésük”, a táborban titokban elkövetett bűntettekről szóló dokumentum, amelynek köszönhetően több százezer ember életét mentették meg.

Vrba memoárja egy mélyen személyes és intenzív, első kézből származó beszámoló, amely az auschwitzi fogolyként szerzett tapasztalatait írja le. Robin Vrba, Rudolf özvegye és a hagyaték gondozója, valamint testvére és ügyvédje, Gary Lipson számtalan és felbecsülhetetlen értékű történeti részletet, visszaemlékezést és képet szolgáltatott.

„Fontos és hosszú folyamat volt idáig eljutni, de megtiszteltetés számunkra, hogy Áronnal, mint ilyen kiváló filmkészítővel dolgozhatunk együtt. Ráadásul Caddy, Brian és a NEXT Productions / The Exchange ugyanazt a szenvedélyt osztotta meg velünk, ezért döntöttünk úgy, hogy társulunk velük ennek elkészítéséhez”

– mondta Catlin.

Auschwitzban szerettek egymásba, együtt szöktek meg — rájuk emlékezik ma Európa

Mala Zimetbaumot és Edward Galinskit 75 évvel ezelőtt végezték ki a nácik.