Uniós ársapka bevezetését szorgalmazza az osztrák kancellár az áramdíjakra

Karl Nehammer osztrák kancellár azt javasolta vasárnap, hogy az Európai Unió „válassza le az elektromos áram árát a gáz áráról”, és vezessen be ársapkát az áramdíjakra.

„Muszáj, hogy csökkenjenek az áramszolgáltatás díjai, nem szabad hagyni, hogy minden nap (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) döntsön az európaiak helyett. Le kell állítanunk ezt az őrületet, ami jelenleg az energiapiacokon tombol, és ez csak európai szintű megoldással lehetséges” – fogalmazott a kancellár közleményében. Hozzátette: valamit tenni kell végre, a piac jelenlegi formájában nem fogja magát korrigálni.

Ausztria gázellátása jelentős mértékben függ az orosz piactól, viszont az elektromos áram nagy részét megújuló energiaforrásokból állítják elő.

A Reuters hírügynökség megjegyezte: Ausztriában sokan egyre inkább értetlenül figyelik, hogy az energiapiacon az áram és a gáz ára mégis szorosan összefügg.

„Az elektromos áram piaci árának csökkennie kell, és le kell választani azt a gázról, hogy az ára közelebb kerüljön a tényleges előállítási költséghez”

– mondta Nehammer.

Petr Fiala, a soros EU-elnökséget betöltő Csehország kormányfője pénteken bejelentette, hogy hamarosan összehívják a tagállamok energiaügyi minisztereinek sürgősségi tanácskozását. Nehammer megerősítette, hogy az áramdíjak leválasztásának terve szerepelni fog az ülés napirendjén.

Fotó: EPA/MAX BRUCKER

Economist: Miért múlja felül a várakozásokat az orosz gazdaság teljesítménye?

„Az orosz gazdaság még normális időkben is olyan átlátható, mint egy szibériai hóvihar – és ezek nem normális idők” –  írja a londoni gazdasági lap.