Szász-Anhaltnak megvan első rendőrségi rabbija

Szász-Anhalt német tartomány Fabian Daniel rabbit nevezte ki első rendőrségi rabbijává, így Szász-Anhalt lesz a második német tartomány, amelynek Baden-Württemberg után hivatalos rendőrrabbija van – írja a zsido.com

Fabian, aki jelenleg Szász-Anhalt tartományi rabbija, az állami rendőrség és a zsidó közösségi szervezetek közötti „intézményesített együttműködés” felügyeletéért lesz felelős – jelentette a Juedische Allgemeine.

Fabian rabbi elmondta, hogy kinevezése „nagy lépés a szász-anhalti zsidó élet normalizálása felé”, mivel a munkakör a rendőrök lelkipásztori szolgálatával jár, valamint az ascherslebeni rendőrfőiskolán való tanítással. A rendőrképzés középpontjában az antiszemitizmus elleni küzdelem áll majd.

A kinevezéssel „teljesen új fejezetet nyit az állami rendőrség és a zsidó közösségek állami szövetsége közötti állandó intézményesített együttműködés” – mondta Tamara Zieschang belügyminiszter.

A megállapodást a hallei zsinagógában írta alá Zieschang és Max Privorozki, a hallei zsidó hitközség elnöke.

Száz év után ismét szolgál rabbi a Bundeswehr-ben, ráádásul ortodox és magyar

Balla Zsolt ismerős figurája a budapesti ortodox zsidóságnak, a Neokohnnak elmondja mit is jelent számára ez az új pozíció.