Scholz párttársai az ukrajnai háború befejezését sürgetik

Olaf Scholz német kancellárt pacifista szociáldemokrata pártjának a törvényhozói diplomáciai offenzívára szólították fel – írja az Euractiv. 

Scholz vezetésével a német kormány rendkívüli mértékben, 100 milliárd euróval növelte katonai költségvetését, és a történelem során először szállított fegyvereket egy konfliktusba. A szociáldemokraták egy része harcolt ezekkel az intézkedésekkel, és most

több képviselő és EP-képviselő által aláírt levelet küldött Scholznak „A fegyvereknek hallgatniuk kell!” címmel.

„Az eszkalációs spirált meg kell állítani” – olvasható a levélben, amely „modus vivendi”-t követel.

„Minden fegyverszállításnál gondosan mérlegelni és mérlegelni kell, hogy hol húzódik a „vörös vonal”, amely a háborúba való belépésként érzékelhető és megfelelő reakciókat válthat ki”

– teszik hozzá a törvényhozók, külön megemlítve az Ukrajna feletti repüléstilalmi zónát, valamint a vadászgépek és harckocsik szállítását.

„Édes Istenem, meg lehet még menteni ezt a pártot? Hogy lehet valaki ennyire szívtelen és történelem feledékeny?” – kommentálta Andrij Melnyk, Ukrajna berlini nagykövete.

Az SPD pacifista szárnya, amelyet Rolf Mützenich parlamenti frakcióvezető vezet, régóta szálka Scholz szemében, aki nem fárad el ismételgetni, hogy „Ukrajna nem veszíthet”, és kizárta a diktátummal történő békét.

Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

Német szakszervezet Olaf Scholznak: „Tényleg fel akarod áldozni a hazádat?”

A német kancellárnak küldött levél aláírói kételkednek abban, hogy Ukrajna olyan állam, amelyért érdemes Németországot elpusztítani.