Letartóztatták a török „Madonnát”, amiért kigúnyolta Erdoganék vallási iskoláit

Elrendelték az ország egyik legnépszerűbb popénekesnőjének letartóztatását.

A 46 éves Gülşen énekesnő, dalszerző és táncosnő ellen, akit sokan a török Madonnának tartanak, egy isztambuli bíróság letartóztatási parancsot adott ki, miután a közösségi médiában elterjedt egy videoklip, amelyen egy áprilisi fellépés során a zenekara egyik tagjára tett viccesnek szánt megjegyzést.

A jelentések szerint a további nyomozásig előzetes letartóztatásba helyezték „gyűlöletre és ellenségeskedésre való felbujtás” vádjával, mert a zenekar tagjáról azt mondta:

„Az Imam Hatip iskolákba járt. Onnan ered a perverziója”.

Erdogan szintén egy vallási irányultságú Imam Hatip iskolába járt, ahogyan számos munkatársa és az ország üzleti elitjének oszlopos tagjai is.

A Gülşen által felhozott „perverzió” témája azért is kényes az Imam Hatipnak, mert számos szexuális visszaélési botrány látott napvilágot az iskola-hálózatról, amely Erdoganék Igazság és Fejlődés pártjának 20 éves kormányzása alatt bőségesen részesült közpénzekből.

Ironikus módon Gülşen egyik legutóbbi videoklipjében, amely a „Lolipop” című dalához készült, az látható, ahogy rózsaszín egyenruhás börtönőrök megbilincselik és rács mögé helyezik.

Gülşen bocsánatot kért a megjegyzésért, és azt mondta több millió követőjének az Instagramon és a Twitteren, miután híre ment letartóztatásának, hogy nem akart ártani vagy megosztást okozni.

Gülşen Bayraktar évtizedek óta a török popzene ikonikus alakja, aki kivágott ruháiról, féktelen szexualitásáról, extravagáns élő fellépéseiről és színes klipjeiről ismert. Dalai a törökök körében jól ismertek.

Jogi szakértők szerint Gülşen valószínűleg nem kerül börtönbe, még akkor sem, ha bűnösnek találják.

A letartóztatás azonban felháborodást váltott ki támogatói és a szekuláris törökök körében, akik szemben állnak Erdogannal, aki a török gazdaság siralmas helyzete miatt amúgy sem szerepel túl jól a közvélemény-kutatásokban.

Szakértő: az izraeli-török érdekházasság mindkét fél számára előnyös lehet

Cohen Yanarocak szerint Erdogan jelenleg a régió mérsékelt táborát erősíti, és azok a szereplők, akik erővel próbálják destabilizálni a Közel-Keletet elszigetelődtek.