Az Egyesült Államok VAMPIRE rakétavetőket küld Ukrajnának

Az ukrán erők hamarosan képesek lesznek arra, hogy a legutóbbi amerikai fegyvercsomagban szereplő új elemnek köszönhetően a hagyományos pickupokat/dzsipeket és más járműveket mobil rakétavetőkké alakítsák át, amelyek képesek leszedni az orosz drónokat – írja a Business Insider. 

Az L3Harris amerikai fegyvergyártó cég VAMPIRE rendszere is szerepel az Ukrajnának szánt 3 milliárd dolláros újabb amerikai csomagban, amelyet a Biden-adminisztráció szerdán jelentett be.

A csomag, amely az eddigi legnagyobb, többek között tüzérségi és légvédelmi eszközöket egyaránt tartalmaz.

A gyártó szerint a Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment (VAMPIRE) egy lézerirányítású fegyverrendszer, amely akár egy autó rakterében is könnyen elfér, és egy kétszemélyes személyzet is könnyen kezelheti.

A fegyver földi és légi célpontok kilövésére egyaránt alkalmas.

„Ukrajnában a rendszer valószínűleg a pilóta nélküli légi rendszerek ellensúlyozására szolgál majd”

– jelentette csütörtökön a Defense News Colin Kahl, a védelmi minisztérium politikai ügyekért felelős államtitkárának sajtótájékoztatóján elhangzott megjegyzéseket idézve.

„Maga a VAMPIRE alapvetően egy UAV elleni rendszer”

– magyarázta Kahl a héten újságíróknak.

What Is the VAMPIRE Anti-UAV System?

The latest US military aid to Ukraine had a bit of a mystery item included. Sources for this video can be found at the relevant article on: https://militarymatters.online/ If you like this content please consider buying me a coffee or else supporting me at Patreon: https://ko-fi.com/ednashmilitarymatters https://www.patreon.com/ednash Want another way to help support this channel?

Paul Swiergosz, az L3Harris szóvivője az Insidernek elmondta, hogy a vállalat arra számít, hogy az „elkövetkező napokban” hivatalos megrendelést kap az amerikai kormánytól, amelyben meghatározzák, hogy hány darabot adnak Ukrajnának. A vállalat arra számít, hogy a rendszereket kilenc hónapon belül leszállíthatják.

Az Egyesült Államok eddig vállról indítható Stinger rakétákat szállított Ukrajnának, de ez a készlet már kifogyóban van.

A VAMPIRE rendszer négycsövű rakétavetője lehetővé teszi az ukrán erők számára, hogy újratöltés nélkül több célpontot is támadjanak. A fegyver járműre szerelhetősége pedig lehetővé teszi a kezelők számára, hogy nagyobb területet fedjenek le gyorsabban, mint a vállról indítható rakétákat használó csapatok.

A HIMARS fiaskó – Egy elszalasztott alkalom anatómiája

A HIMARS igen potens eszköznek bizonyult a megmerevedett front állásharcaiban, de az ukrán félnek nem sikerült ezt az előnyt számottevő harctéri eredménnyé konvertálnia.