Jemeni lázadók segítenek helyreállítani egy 160 éves zsidó temetőt

Egy jemeni tisztségviselő a Kan-nak elmondta, hogy „a felújítás üzenet minden ádeni lakosnak, hogy Áden a béke városa, és hogy nem fogadjuk el, hogy bármilyen szent helyben kárt tegyenek”.

A Jemenben a hatalomért harcoló egyik politikai frakció csatlakozott ahhoz az erőfeszítéshez, hogy helyreállítsák a 160 éves zsidó temetőt a déli kikötővárosban, Ádenben.

A helyreállításról tudósító helyi újságíró megerősítette a hírt az izraeli Kan műsorszolgáltatónak egy vasárnap sugárzott riportban.

South24 | English on Twitter: „#Aden STC President Aidrous Al-Zubaidi sponsors the rehabilitation and maintenance project for the Jewish cemetery in the capital Aden (AIC) #south24 pic.twitter.com/Mvg0A2HM4h / Twitter”

Aden STC President Aidrous Al-Zubaidi sponsors the rehabilitation and maintenance project for the Jewish cemetery in the capital Aden (AIC) #south24 pic.twitter.com/Mvg0A2HM4h

Az országban zajló polgárháborúban áprilisban megkötött tűzszünet ellenére a jemeni Déli Átmeneti Tanács, amelyet a párt elnöke, Aidarus Qassem Abdulaziz al-Zoubaidi tábornok vezet, függetlenséget akar Dél-Jemen számára, amely 1967 és 1990 között önálló állam volt. A Déli Átmeneti Tanács, amely jelenleg Áden irányítása alatt áll, azután kapcsolódott be a projektbe, hogy a helyszín felújítására irányuló erőfeszítéseket először önkéntes szervezetek kezdték.

Egy jemeni tisztviselő a Kan-nak elmondta, hogy a felújítás „üzenet minden ádeni lakosnak, hogy Áden a béke városa, és hogy nem fogadjuk el, hogy bármilyen szent helynek kárt tegyenek”.

Ősidőktől fogva éltek Jemenben zsidók, mára teljesen elüldözték őket

A zsidók és a muszlimok folytonos kölcsönhatásban éltek az országban, amelynek – az arab hódítás előtt – zsidó uralkodói is voltak.