Áll a bál a franciáknál: Megkerülte a szankciókat az egyik energiavállalat

Vizsgálat megindítását kezdeményezte csütörtökön a francia közlekedési miniszter a TotalEnergies energiavállalat ellen annak kiderítésére, hogy a francia cégnek volt-e szerepe orosz harci gépek üzemanyagellátásában.

„Ez nagyon súlyos kérdés, ezért ki kell vizsgálni, hogy akarva vagy akaratlanul megkerülték-e a szankciókat”

– hangoztatta Clément Beaune a France 2 televízióban. A miniszter hangsúlyozta, hogy nem rendelkezik elegendő információval, hogy állást foglaljon a kérdésben.

A Le Monde című konzervatív francia napilap szerdán közölt cikket arról, hogy a TotalEnergies harci repülőgépek üzemanyagának gyártásához szükséges sűrített gáz szállításában érintett az orosz Novatekkel közös vállalkozásában, és ezt az üzemanyagot az Ukrajnát támadó orosz harci repülők is felhasználhatták. Az újság információi szerint az ukrajnai műveletekben valószínűleg részt vevő két légi támaszpontra is a Ternyeftyegaz által előállított sűrített gázból gyártott repülőgép-üzemanyagot szállítottak. A Ternyeftyegaz 49 százaléka a TotalEnergies tulajdonában áll.

A TotalEnergies nyugati riválisaival ellentétben a bírálatok ellenére nem mondott le oroszországi érdekeltségeiről.

A cég a cikkre reagálva úgy nyilatkozott, hogy nem működtet az orosz haderőt kiszolgáló infrastruktúrát, és nincs tudomása arról, hogy orosz üzleti partnerei harcirepülőgép-üzemanyagot állítanának elő.

Macron: Hibrid háborúban állunk

Az energia- és az élelmiszerárak megemelkedése miatt a francia állam „energetikai terheléscsökkentő és józansági csomagot” készít elő.