Zelenszkij ismét Krím visszafoglalásáról beszél

Ukrajna újjászületett, amikor Oroszország február 24-én megtámadta az országot – jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ország függetlenségének 31. évfordulója alkalmából.

Az mondta, hogy országa vissza fogja foglalni az elcsatolt Krímet és a megszállt területeket keleten. Felvételről sugárzott beszédében kifejtette: míg korábban úgy látta, a háború akkor érhet véget, ha béke lesz, most azt gondolja, hogy a harcoknak akkor lesz végük, amikor Ukrajna győzedelmeskedik.

A függetlenség napja egybeesik az orosz támadás hat hónappal ezelőtti kezdetével. Ukrajnában szerdán ünneplik, hogy az ország 1991 augusztusában elszakadt a Szovjetuniótól, miután Moszkvában kudarcba fulladt a puccs, és az ukránok elsöprő többsége népszavazáson döntött erről.

A 44 éves államfő beszédét szokásos katonai öltözékében, a kijevi függetlenségi emlékműnél mondta el.

„Új nemzet jött a világra február 24-én hajnali 4 órakor. Nem született, hanem újjászületett. Egy nemzet, amely nem sírt, nem sikoltozott és nem rettent meg. Egy nemzet, mely nem hátrált meg, nem adta fel, és nem felejtett” – tette hozzá.

A Reuters hírügynökség jelentésében azt írta, hogy Kijev belvárosának utcái üresek voltak szerda reggel, miután napok óta sorozatos figyelmeztetések hangzottak el, hogy Oroszország újabb rakétatámadásokat indíthat Ukrajna ellen. Kijevben tilos a nyilvános gyülekezés, kijárási tilalom van érvényben a frontvonal keleti részén fekvő Harkiv városában, amely hónapok óta tartó ágyúzásnak van kitéve. A főváros központjában a kormány a kiégett orosz tankok és páncélozott járművek roncsait helyezte el háborús trófeaként.

A hadsereg arra szólította fel az embereket, hogy vegyék komolyan a légiriadót. „Az orosz megszállók továbbra is folytatják a polgári objektumok elleni légi és rakétatámadásokat Ukrajna területén. Ne hagyják figyelmen kívül a légiriadó-jelzéseket” – áll a vezérkar szerda kora reggel kiadott közleményében.

A norvég védelmi minisztérium szerdán bejelentette, hogy Norvégia és Nagy-Britannia közösen kis méretű drónokat adományoz Ukrajnának, hogy segítse az Oroszországgal vívott háborúban. A felderítésre és célpontok azonosítására használt Teledyne Flir Black Hornet drónok ára legfeljebb 90 millió norvég korona (3,8 milliárd forint) lesz – állt a minisztérium közleményében.

Azovban szolgált ukrán nőt gyanúsítanak Darja Dugina meggyilkolásával

Az ukrán nemzeti gárda álhírnek nevezte, hogy a gyilkossággal gyanúsított nő valaha is szolgált volna az Azov ezrednél.