Visszafordították az időt az izraeli szélsőbaloldalon

Zehava Galon, a szélsőbaloldali Merec párt öt éve visszavonult, de a politikai életbe visszatért egykori elnöke nyerte a párt előválasztását Izraelben – jelentette a helyi média szerdán.

A kedden megtartott előválasztáson a párt mintegy húszezer tagja döntött az új elnökről, valamint a párt választási listáján szereplő politikusok sorrendjéről. Galon a helyi médiában hangos, olykor keserű és személyeskedő harcban legyőzte kihívóját, Jaír Golán nyugalmazott tábornokot.

Zehava Galon 66 éves. Az izraeli parlamentben, a Knesszetben 1999-től képviselői helyet szerzett veterán politikus, aki öt évvel ezelőtt visszavonult a párt éléről. Kampányában és korábbi munkásságában elsősorban az emberi jogok fontosságát hangsúlyozta, miközben Golán a palesztin-izraeli viszály megoldását sürgette.

Nicán Horovic eddigi pártelnök, a kormány egészségügyi minisztere csak a hetedik, várhatóan kieső helyet tudta megszerezni a Merec listáján. A legoptimistább közvélemény-kutatások is csak 5-6 helyet jósolnak a pártnak a november 1-jére kiírt parlamenti választásokon megszerezhető 120 törvényhozói helyből, miközben a kiesési küszöb eléréséhez legalább négy helyet érő szavazatmennyiséget kell szerezni a jelenlegi választási rendszerben.

Szintén kedden tartották a nacionalista jobboldali Vallásos Cionizmus nevű párt előválasztását, melyen nem történt változás: a párt eddigi törvényhozói szerezték meg a bejutáshoz szükséges és várhatóan általuk megszerezhető első négy helyet.

Netanjahu a radikális jobboldal egységét sürgeti

„Egyesítenünk kell az erőinket, nem pedig megosztani” – ostorozta Vallásos Cionista és az Otzma Jehudit pártokat a korábbi miniszterelnök.