Cseppfolyósított oxigént fakasztanak a Holdból

A Helios izraeli űrtechnológiai startup ebben a hónapban jelentette be partnerségét a floridai Eta Space vállalattal, hogy oxigént hozzanak létre és tároljanak a Holdon, hogy költséghatékonyabbá tegyék az űrmissziókat, és jobb megoldást kínáljanak a pályán való tankolásra.

A Helios 2018-ban jött létre az Izraeli Űrügynökség által az izraeli űrhét alatt abban az évben rendezett innovációs workshopon. A vállalat

olyan elektrokémiai reaktort fejlesztett ki, amely képes oxigént kinyerni a holdi regolitból

(a Hold felszínén található talaj, porszerű por és törött kőzet keveréke), ami a vállalat szerint gazdaságilag életképessé teszi a többszörös és hosszú távú holdi küldetéseket, mivel lehetővé teszi, hogy a holdi kolóniák „a földből éljenek”, ahelyett, hogy minden üzemanyagot és egyéb erőforrást a Földről kellene szállítaniuk.

A Holdra történő küldetések egyik fő akadálya a Földről a Hold felszínére történő szállítás költsége. A rakományt szállító rakéták indításához üzemanyagra van szükség; minél nehezebb a rakomány, annál több üzemanyagra van szükség. Ez a plusz üzemanyag növeli a súlyt, és ez még több üzemanyagot igényel. Az oxigén az üzemanyag elégetéséhez elengedhetetlenül szükséges.

Az új megállapodás részeként a Helios kihasználja az Eta Space kriogén technológiákban, különösen a folyékony oxigén és a folyékony hidrogén előállításában és tárolásában szerzett szakértelmét. Közösen tervezik egy holdi oxigéntermelő és cseppfolyósító üzem kifejlesztését.

„Az Eta Space fontos szerepet játszana a Helios reaktor által termelt oxigén cseppfolyósításában és kriogén tartályokban történő tárolásában”

– magyarázta Dr. William Notardonato, a floridai Űrpartiban, a Kennedy Űrközpont és a Cape Canaveral Űrállomás közelében található Eta Space alapítója és vezérigazgatója.

„A két vállalat kiegészíti egymást azzal a küldetésével, hogy még tovább csökkentse a költségeket az űrben, ami kulcsfontosságú lépés a földön túli jelenlét fenntarthatóvá tételéhez”

– mondta Notardonato, aki 30 évig dolgozott a NASA-nál.

Jonathan Geifman, a Helios vezérigazgatója és társalapítója szerint

„egy állandó holdi bázis létrehozásához nem elég a Helios technológiája – a holdi gazdasági értéklánc megvalósításához technológiák egész sora szükséges. Ez az új együttműködés az Eta Space-szel most először kapcsolja össze a lánc két tisztán kereskedelmi láncszemét – az oxigén előállítását és tárolását -, így a többszörös és hosszú távú holdi küldetések közelebb kerülnek a gazdaságilag életképeshez.”

Egy holdbázis felállításához vagy visszatérő holdi látogatásokhoz, ahogyan azt a következő évtizedben az olyan magán-űrhajózási cégek, mint a SpaceX tervezik, évente több ezer tonna oxigénre lehet szükség, amelyet rakétahajtóanyagként használnak.

Kilogrammonként több százezer dollárba kerül bármit is a Holdra szállítani, ami gazdaságilag életképtelenné teszi a hosszú távú küldetéseket, hacsak nem lehet oxigént előállítani a Holdon

– mondta a Helios.

A Helios eljárása, amelyet olvadt regolit elektrolízisnek neveznek, és amelyet holdi körülmények között teszteltek, 1600 Celsius-fokon képes megolvasztani a holdi talajt, majd elektrolízis útján oxigént állít elő, amelyet felhasználásra tárolnak.

A cég a Holdon uralkodó körülmények nagy részét szimulálta a rendszer kipróbálásához, a Közép-Floridai Egyetem által a Holdról visszahozott minták alapján kifejlesztett, Holdhoz hasonló homokot használva.

A Helios tavaly szerződést kötött az OHB SE európai multinacionális technológiai vállalattal, hogy a holdi leszállórendszer LSAS (Lunar Surface Access Service) fedélzetén szállítja a Holdon oxigént és fémeket előállító technológiáját. A Helios technológiája a 2025-ben induló első három LSAS-misszióval repül majd a Hold felszínére, így a vállalat valós körülmények között tesztelheti technológiáját.

Oxigént csinálnak a Holdból

A Hold talajtömegének mintegy 45 százaléka oxigénből áll.