1200 éves kastélyt találtak a Negev sivatagban

A régészek meglepődtek a kiterjedt boltozatrendszer láttán a korai iszlám korszakból származó birtok alatt.

Egy 1200 éves luxusbirtok maradványait tárták fel az Izraeli Régiségügyi Hatóság ásatásán Rahat beduin városban, a Negev-sivatagban azonosított első ilyen jellegű felfedezésként.

Az 5,5 méter mélyen fekvő birtok meglepetést tartogatott a régészek számára – egy boltozatos komplexumot, amelynek alján egy sziklába vájt ciszterna található.

A szakértők az épületet a korai iszlám korszakra datálták. Egy központi udvar köré épült, négy szárnnyal, amelyek mindegyike különböző helyiségeket tartalmazott a különböző igények kielégítésére. Az egyik szárnyban volt egy márvánnyal és kővel burkolt csarnok, amelynek falait freskók díszítették. A freskók maradványai azt mutatják, hogy eredetileg a vörös, a sárga, a kék és a fekete élénk árnyalataival festették őket.

Más helyiségek vakoltak voltak, és néhányat nagy kemencékkel szereltek fel, amelyeket nyilvánvalóan főzésre használtak.

Az ásatás során előkerült kisebb leletek között díszített üveg tálalóedények töredékei is megtalálhatók.

AFP News Agency on Twitter: „VIDEO: A rare ancient mosque has been excavated in the Bedouin town of Rahat, in the southern Negev desert of Israel. Officials from the country’s Antiquities Authority says the discovery sheds light on the region’s transition from Christianity to Islam. pic.twitter.com/totY9jEEJD / Twitter”

VIDEO: A rare ancient mosque has been excavated in the Bedouin town of Rahat, in the southern Negev desert of Israel. Officials from the country’s Antiquities Authority says the discovery sheds light on the region’s transition from Christianity to Islam. pic.twitter.com/totY9jEEJD

Oren Shmoeli, Dr. Elena Kogan Zahavi és Dr. Noah David Michael, a régiségügyi hatóság ásatásainak vezetői szerint a lelet „egyedülálló”.

„Meglepetésünkre az udvar szintje alatt öt és fél méter mélyen egy kőboltozatos rendszert fedeztünk fel, amely két és fél méter magasra emelkedett. A boltozatokat gondosan építették fel, és nyilvánvalóan további földalatti rendszerekhez vezettek, amelyeket még ki kell ásni”

– mondták a 12-es csatorna híradójának.

„Úgy tűnik, hogy a földalatti kőboltozatokat támasztéknak szánták, és lehetővé tették a ház látogatóinak, hogy biztonságosan és kényelmesen közlekedjenek a földalatti terekben – pincékben -, ahol viszonylag hűvös helyen tárolhatták az élelmiszert, és védekezhettek a hőség ellen”

– tették hozzá.

Eli Eskozido, az IAA igazgatója elmondta:

„A rahati ásatás az IAA és a Negevben élő beduinok fejlődéséért és letelepedéséért felelős hatóság közötti szoros együttműködés eredménye”.

Eskozido szerint

„A nagybirtokot két olyan terület között fedezték fel, ahol a világ legrégebbi mecsetei közül néhányat tártak fel. Ezeket az iszlám leleteket azon a területen tárták fel, amelyre Rahat épülne, a lakosok nagy örömére. Az Izraeli Régiségügyi Hatóság és a Beduin Hatóság, valamint a rahati önkormányzat most egy olyan terven dolgozik, amely a leletek megőrzésére, fejlesztésére és a nagyközönség számára történő bemutatására irányul.”

1200 éves mecsetre bukkantak Izraelben

Az imahelyet a régészek a helyi fiatalokkal együtt tárták fel az elmúlt hetekben.