Amerikába utazik az izraeli védelmi miniszter

Beni Ganz védelmi miniszter csütörtökön kétnapos látogatást tesz az Egyesült Államokban, hogy a biztonsági kapcsolatokról tárgyaljon – közölte hivatala kedden.

Ganz várhatóan ellátogat a floridai Tampában lévő MacDill légibázison lévő amerikai központi parancsnokság, a CENTCOM főhadiszállására, ahol találkozik Michael Kurilla tábornokkal, a CENTCOM parancsnokával.

Izrael évtizedekig a Pentagon Európai Parancsnokságának hatáskörébe tartozott, mivel ellenséges viszonyban állt számos arab országgal – ami megnehezítette a CENTCOM-nak, hogy egyszerre foglalkozzon az arabokkal és Izraellel. Tavaly januárban azonban – még Trump elnök kezdeményezésének következtében – a Pentagon újrarendezte a globális parancsnoksági rendszerét úgy, hogy a zsidó állam annak a katonai szférának a részévé váljon, amit a Pentagon Központi Parancsnoksága (CENTCOM) felügyel – ide tartozik több közel-keleti ország is.

Az izraeli védelmi főnök ezután Washingtonba utazik, hogy találkozzon Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval.

Amerikai útja után Ganz Japánba utazik hivatalos látogatásra.

A Pentagon a Központi Parancsnokság alá helyezte Izraelt

Izrael kikerül az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának hatásköréből, ami segítheti azt, hogy a közel-keleti régió államai eredményesebben léphessenek fel Iránnal szemben.