Nem kerül több Hitler címkés bor a piacra

Több évnyi huzavona utána az olasz borász beadta a derekát: leállította a Hitler-borok forgalmazását. Illetve: a bor marad, csak az eddigi címke változik a „történelmi” borospalackokon.

Vini Lunardelli beszünteti az 1995 óta forgalmazott, úgynevezett „történelmi” borok közül a hitleres palackok forglamazását, és azokat teljes új címkékkel látja majd el 2023-tól – írja a Napi.hu az olasz sajtó alapján.

A tulajdonos azt mondta a La Repubblicának , hogy

ő és édesapja is „unták ezt a vitát”, és annak bizonygatását, hogy „nem vagyunk nácik”.

A Hitler-bor megtalálható a pincészet honlapján, azzal a megjegyzéssel ellátva hogy: „Ez csupán egy kereskedelmi oldal. Tagadunk mindenféle politikai propagandát.”

Ugyanakkor vásárlók személyre szabhatják a „gyűjthető” palackokat Hitler képeivel és olyan nyíltan náci szlogenekkel (mint a „Blut und Ehre” és „Ein Volk, ein Reich, ein Führer”) amelyek Olaszországban átcsúsznak a legalitási minimumon.

A Lunardelli birtokról évente 20 ezer palack bor fogy el a piacon. Abból mintegy 12 ezer „a Hitlerből”, hatezer pedig „a Mussoliniből”.

Több mint egymillió dollárért kelt el Hitler aranyórája

A vártnál jóval kevesebbért, de még így is több mint egymillió dollárért árverezték el Adolf Hitler aranyóráját az Egyesült Államokban.