Kölcsöntank visszajár – rendesen átverték a spanyolok Ukrajnát

Az El Mundo szerint olyan is előfordult, hogy 40 spanyol tank érkezett Ukrajnába, de csak lőszereiket hagyták ott, majd visszaszállították őket Spanyolországba.

„A nehéz idők jelentik az igaz barátság próbáit”

– írja kissé ironikusan cikke elején Jorge González-Gallarza a Newsweek oldalán. A spanyol szerző szerint ugyanis hazája eddig nagylelkű ígéreteket adott Ukrajna megsegítésére, miközben azok teljesítésével már meglehetősen szűkebb markú.

Az El Mundo című spanyol napilap pedig a közelmúltban egyenesen „ámításnak” minősítette azt a jóindulatot, amit Pedro Sánchez miniszterelnök szocialista kormánya mutat Ukrajna irányában.

Sánchez még áprilisban Kijevbe látogatott, ahol jelentős segítséget ígért az Oroszországgal háborúban álló államnak. Több mint négy hónappal később azonban Volodimir Zelenszkij még mindig csak néhány könnyűágyút, egyetlen páncélozott mentőautót és jópár páncéltörő fegyvert tud bemutatni a spanyol miniszterelnök állítólagos nagyvonalúságából.

Kölcsöntank visszajár

Az El Mundo szerint az ukrán hadsereg ledöbbent, amikor április végén Spanyolország 40 tankot szállított le tengeren – és Lengyelországon keresztül – Ukrajnába. A fogadó parancsnokok azt hitték, hogy Spanyolország adománya van a szemük előtt, de a tankok kirakták a lőszerkészletüket, majd visszafordultak a hajókhoz.

Később, júniusban Spanyolország ígéretet tett rá, hogy nyugati gyártású harckocsikkal segíti az Oroszországgal szembeni harcokat, és bejelentette, hogy 40 Leopard 2A4-es harckocsi szállítását fontolgatja. Még azt is vállalta, hogy kiképzi az ukránokat a használatukra.

Orosz katonai szakértő: a gyalogságunk komoly problémákkal küzd Ukrajnában

„Az ellenség alábecsülése kegyetlen tréfát űzött velünk” – mondta a moszkvai Stratégiai és Technológiai Kutatóközpont igazgatója.

A tankokról azt mondták, hogy jó állapotban vannak, de a szállítmányt a gyártójuknak, Németországnak kell engedélyeznie. A dühös német kancellár, Olaf Scholz nem túl lelkesen fogadta az ötletet, majd néhány nappal később arról számoltak be, hogy Spanyolország még a szükséges kérést sem tette meg a projekt elindításához. Az ígéret végül mindössze 10 tankra csökkent.

Két hónappal később pedig a spanyol védelmi miniszter teljesen elvetette az ajánlatot. Érvelése szerint a tankok siralmas állapota veszélyeztetné a használóit.

Ukrajna már nem túl bizakodó

A fentiek eredményeképpen Ukrajna állítólag veszített Spanyolország iránti bizalmából. Pár hete Zelenszkij kormánya bejelentette, hogy 20 páncélozott M113-ast vár, amiket Spanyolország az 1970-es években használt. Belső körök szerint ezekből a régi spanyol járművekből közel 1000 darab maradt meg raktáron, és amúgy is „kidobásra” várnak.

A Newsweek újságírója szerint egy ukrán tisztségviselő a hírt úgy kommentálta Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó körében, hogy „majd valami érkezik, és utána visszaviszik”. Más pedig megjegyezte, hogy „még a kisebb Portugália is nagyvonalúbb volt eddig” Spanyolországnál.

Jorge González-Gallarza szerint a helyzet világos: miközben sok politikus igyekszik meglovagolni az orosz-ellenes közhangulatot, az ígéretek árát nem szeretnék megfizetni. Azt írja:

„ez az a tanulság, amit más országoknak le kell vonniuk Spanyolország túlígérő és alulteljesítő fukarságából”.

Az európai hatalmak nem tettek újabb katonai ígéretet Ukrajnának júliusban

A Kieli Intézet adatai szerint április óta csökken Európa katonai támogatása Ukrajna számára.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.