Trump-párti republikánus lesz az Egyesült Államok első muszlim szenátora?

Mehmet Oz a republikánus zsidó szavazóknak tartott philadelphiai rendezvényen igyekezett Izrael-párti jóhiszeműséget tanúsítani.

A legutóbbi felmérések szerint a demokrata jelölt, John Fetterman alkormányzó kétszámjegyű előnnyel vezet a nyugalmazott szívsebész és televíziós személyiség előtt, miután a két jelölt fej-fej mellett kezdte a versenyt.

Az Oz-t támogató összejövetelt a Republikánus Zsidó Koalíció rendezte, amelyen színpadi beszélgetés zajlott Oz és Donald Trump volt izraeli nagykövete, David Friedman között.

„Nincs fontosabb verseny ebben az országban számunkra, mint itt, Pennsylvaniában”

– mondta az esemény elején Matt Brooks, az RJC ügyvezető igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a Pat Toomey visszavonult republikánus szenátor által megüresedett hely megtartása elengedhetetlen, ha a republikánusok vissza akarják nyerni a szenátust.

Brooks kiemelte Oz származását is, kijelentve, hogy „egy muszlim republikánus sokkal Izrael-pártibb lesz, mint demokrata ellenfele, John Fetterman”.

Friedman is izgatottságának adott hangot Oz jelölése kapcsán, mondván, hogy „felkeltette az érdeklődését egy nagyon Izrael-párti muszlim gondolata”.

Oz óvatosnak tűnt, amikor tisztázta, hogy „szekuláris muszlimként” azonosítja magát, hozzátéve, hogy „a török és az iszlám kultúrában a zsidó-keresztény értékeket nagymértékben tisztelik”.

„Szekuláris muszlimként büszke vagyok arra, hogy kiállhatok, és sok más keresztény és zsidó – és más muszlimokkal együtt – azt mondhatom, hogy Izrael a jó erő, amely fényt hoz a világba”

– jelentette ki azonnali tapsvihar közepette.

Oz az esemény nagy részét azzal töltötte, hogy ellenfelét a „radikális szélsőbaloldal” részének tüntette fel.

Kohncast: Likvidált dzsihádisták, Pelosi tajvani kötéltánca és Amerika jövője

Szerkesztőségi podcastunk tizenegyedik adásában megbeszéltük a Hajnalhasadás hadműveletet, Tajvan körüli izgalmakat, és szó esett az amerikai politikai helyzetről is.