Magyarul üzentek rakétáikkal az ukrán katonák az oroszoknak

Budapestért, Magyarországért, 1956-ért, Szeles Erikáért – ezek olvashatóak azokon a rakétákon, amelyekkel ukrajnai katonák pózolnak egy friss fényképen magyar és ukrán zászlók előtt. Szeles Erika az 1956-os forradalom 15 éves mártírja volt, akit nyakon lőttek a szabadságharcot leverő szovjet katonák – adta hírül az rtl.hu.

A portál megjegyzi, hogy a fényképen feltűnik Fegyir Sándor is, aki az Ungvári Egyetem tanáraként a frontról tartott órát a diákjainak.

A fényképeket Viktor Scsadej osztotta meg, aki korábban politikusként volt aktív, és indult Ungvár polgármesteri székéért, most pedig Fegyirrel együtt harcol a fronton. Ő volt az is, aki arról posztolt, hogy az ukrán katonák magyarul beszélnek egymással, így titkosítják kommunikációjukat az oroszok előtt.

A mostani bejegyzéshez fűzött kommentjében Scsadej augusztus 20-a alkalmából, magyarul is üzent:

„Gratulálunk magyar barátainknak az államalapítás ünnepe alkalmából (Szent István napja). Több ezer ember életét követelte Magyarországon és Ukrajnában is az orosz agresszió, akik népük szabadságáért haltak meg. Emlékezünk mindazokra, akik orosz kéz által pusztultak el. Hitler példájából pedig tudjuk, hogy az ilyen diktátorok nem állnak meg egy államnál.

Ezért védjük most Ukrajna és Európa szabadságát. A mi szabadságunkért és a tietekért!”

A lövészárokból tart órákat egy kárpátaljai egyetemi tanár

Az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora, Fedir Sandor a kárpátaljai terrorelhárító zászlóalj tagjaként jelenleg Kelet-Ukrajnában tartózkodik.