Antiszemita lengyel maffiózó lehet az ukrán Nemzetközi Légió egyik parancsnoka

A Kyiv Independent nyomozása hatalmas problémákat tárt fel a Nemzetközi Légió egyik egységénél, amelyet az ukrán hírszerzés felügyel.

A kijevi lap több forrása szerint az egység több parancsnoka is fegyver- és árulopásért, szexuális zaklatásért, bántalmazásért és a katonák öngyilkos küldetésekre küldéséért felelős.

A Kyiv Independent által bemutatott vádak a légiósokkal készített interjúkon, a légió több mint egy tucat volt és jelenlegi tagjának írásos vallomásán, valamint egy 78 oldalas jelentésen alapulnak, amelyet a Nemzetközi Légió e konkrét egységén belüli problémákról állítottak össze.

A Nemzetközi légió

A Nemzetközi Légió két szárnyból áll. Az egyiket az ukrán hadsereg felügyeli, a másikat pedig a védelmi minisztérium hírszerzési igazgatósága (ukrán rövidítéssel GUR). A cikkben szereplő állítások a légió GUR által irányított szárnyára vonatkoznak.

A Kyiv Independent forrásai szerint ez az egység volt, hogy 500 főt is számlált, ezzel a Nemzetközi Légió körülbelül egyharmadát tette ki.

Hivatalosan a légió ezen szárnyát Vadim Popik őrnagy irányítja. Popik jobb kezei, Tarasz Vaszuk őrnagy (akit a katonák „fiatal Taraszként” emlegetnek), a külföldi harcosok szerint a 20-as évei végén vagy a 30-as évei elején járó hírszerző tiszt; Vaszuk nagybátyja, szintén Tarasz (akit „öreg” Taraszként emlegetnek), aki szintén hírszerző tiszt; és a 60 éves Szása Kucsinszkij.

A légiósok a triót különböző bűncselekményekkel vádolják. A két Tarasz esetében a legfőbb vádak arra vonatkoznak, hogy katonákat küldtek öngyilkos küldetésekre.

A Szása Kucsinszkijjel szemben megfogalmazott vádak azonban túlmennek ezen is.

Amellett, hogy a légiósok szerint harcosokat küldött halálba, Kucsinszkij arra kényszerítette őket, hogy segítsenek neki kifosztani boltokat. A harcosok a Kyiv Independentnek azt mondták, hogy emellett erősen iszik, és bántalmazza a beosztottjait.

Egy másik katona, aki egy amerikai zsidó, azt mondta a Kyiv Independentnek, hogy a légió zsidó katonái már többször is megtapasztalhatták Kucsinszkij antiszemitizmusát.

Az amerikai önkéntes azonban, hangsúlyozta, hogy az ukrán hadseregben sehol máshol nem találkozott ilyesmivel.

A katona szerint Kucsinszkij egyszer azt követelte tőle, hogy adja oda neki egy részét a felszerelésének. Amikor a katona nem volt hajlandó odaadni, Kucsinszkij fegyvert fogott rá.

„És akkor Szása ordítani kezdett”

– emlékezett vissza a katona.

„És a tolmács előtt rám emelte a fegyverét. Én pedig így szóltam: ‘Le akarsz lőni? Le fog lőni?

– folytatta a katona.

Egy másik amerikai légiós szerint Kucsinszkij az egységükben lévő női orvosokat is zaklatta, szexuálisan célzásokat használva velük szemben. Az amerikai katona szerint a légió orvosai panaszt nyújtottak be, de senki sem tett semmit. Az általa ismert külföldi orvos, akit Kucsinszkij zaklatott, már nem szolgál a légióban, és azóta elhagyta Ukrajnát.

Kucsinszkij azonban a mai napig de facto parancsnoki pozícióban van a légióban, annak ellenére, hogy beosztottjai panaszt tettek rá, és annak ellenére, hogy az ukrán törvények szerint külföldiként nem tölthet be vezető szerepet a hadseregben.

Tényleg lecserélte a náci jelvényeit az Azov-alakulat?

A farkas csak a szőrét változtatja meg, a természetét nem. Hende Olivér írása.

Szása Kucsinszkij

A Kyiv Independent légióban lévő forrásai szerint Szása Kucsinszkij nem a férfi valódi neve.

Ő állítólag Piotr Kapuściński, egy lengyelországi bűnszervezet egykori tagja.

A Kyiv Independent kérésére a Bellingcat oknyomozó újságírócsoport munkatársai lefuttattak egy képösszehasonlítást a Szása Kucsinszkijról készült, a légiósok által biztosított fotókról és a lengyel médiából származó, Piotr Kapuścińskiról készült fotókról. Az eredmények alátámasztják azt a következtetést, hogy a fotók ugyanazt a személyt ábrázolják.

Lengyelországban Kapuścińskit csalás miatt körözik, és akár nyolc év börtönbüntetés is várhat rá. A lengyel Gazeta Wyborcza szerint korábban már ült.

Lengyelországból 2014-ben menekült el, majd két évvel később Ukrajnában bukkant fel. Ukrajnában 2016 októberében rablás és szexuális zaklatás miatt nyomoztak ellene, de csak rablás miatt emeltek vádat ellene. 2016 novemberében őrizetbe vették, és több mint egy évet töltött rács mögött.

Varsó 2017-ben kérte Kijevet, hogy adja, de az ukrán hatóságok közölték, hogy előbb maguk állítják bíróság elé.

Kapuściński 2021 májusában ismét felbukkant, amikor a bűnüldöző szervek átkutatták a járművét, ahol egy félautomata pisztolyt és töltényeket találtak, majd egy általa használt épületben robbanóanyagot is találtak. Illegális fegyvertartásért akár hét év börtönbüntetés is várhatott rá, de szinte azonnal szabadon engedték közel 2500 dolláros óvadék ellenében.

Miután februárban kitört háború, Kapuściński belépett a hadseregbe, ezért az ukrán bíróság felfüggesztette az ügyét.

Bűnügyi múltja nem akadályozta meg Kapuścińskit abban, hogy bekerüljön a Légióba, és ott vezető szerepet kapjon. A jogszabályok szerint minden külföldi újoncnak át kell esnie egy háttérellenőrzésen, mielőtt belép az ukrán hadseregbe.

Az nem világos, hogy a büntetett előélet kizáró oknak számít-e.

Ukrajnában az állampolgárok akkor is szolgálhatnak a hadseregben, ha folyamatban van ellenük büntetőeljárás, vagy ha már elítélték őket. A törvény azonban nem vonatkozik a külföldiekre. Amikor tehát egy ukrán bíróság felfüggesztette Kapuściński ügyét, és visszafizette az óvadékot, ugyanazt a normát alkalmazta, amely az ukránokra is vonatkozik.

Huntington csapdája

Honnan tudjuk, hogy egy Huntington-féle civilizációs, vagy pedig egy korlátozott háborúval van-e dolgunk? – teszi fel a fogós kérdést Robert C. Castel.

Megoldásra várva

A külföldi katonák azt mondják, nem akarták nyilvánosságra hozni a botrányt a Nemzetközi Légióban, és a színfalak mögött próbálták megoldani a kérdést.

Először a parancsnokaiknál, majd a törvényhozóknál panaszkodtak, végül egészen az elnöki hivatalig eljutottak. Mivel a légiót Zelenszkij parancsára hozták létre, a külföldi harcosok számítottak a kormányzat támogatására, de nem sok segítséget kaptak onnan.

A katonák szerint a dolgok még rosszabbra fordultak, mivel azok, akik riadót fújtak a légió vezetése miatt, nyomás alatt érezték magukat, és megfenyegették őket.

Közben sokan elhagyták az egységet.

„Voltak igazán jó különleges (erőkhöz tartozó) srácok. Sokan szó szerint csak annyit mondtak: ‘Nem, köszönöm. Nem tudunk így dolgozni többé'”

– mondta egy amerikai katona.

Azok, akik az egységben maradtak, azt szeretnék, hogy az továbbra is segítse Ukrajnát abban, hogy Oroszországgal szemben álljon. Ahhoz, hogy ezt hatékonyan tehessék, szerintük a légiónak új vezetést kell kapnia.

„Nagyon-nagyon jó tapasztalataim vannak mindenkivel az ukrán hadseregben, kivéve Szását és Taraszát”

– mondta az egyik amerikai katona.

„Mindig csak úgymond befogtam a számat. Csak azért, mert az olyan emberek, mint Szása, tényleg lejáratják az egészet”

– tette hozzá.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Számos kérdés merül fel az Ukrajnába áramló külföldi önkéntesekkel kapcsolatban

A külföldi harcosok ukrajnai szerepvállalása nem szokatlan; a történelem során számos alkalommal fordult elő, hogy önkéntesek harcoltak és kockáztatták életüket más országokért.