Először fordult elő, hogy a Moszad magas pozíciókba nőket nevezett ki

A Moszad csütörtökön bejelentette, hogy a közelmúltban először neveztek ki nőt az ügynökség hírszerzési igazgatói posztjára.

A Moszad egy ritka sajtóközleményben megjegyezte, hogy immár két nő tölti be az ügynökség vezető pozícióit, a másik hölgy kulcspozíciót tölt be az iráni részleg vezetőjeként – írja a Times of Israel.

A csak héberül a kezdőbetűikkel, „Álef” és „Khaf”-val azonosított páros az első nők a Moszad történetében, akik elfoglalták ezeket a pozíciókat.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Álef mintegy 20 éve vesz részt a hírszerzésben.

Új pozíciójában, amely az IDF katonai hírszerzés vezetőjének felel meg, a stratégiai hírszerzési kép kialakításáért felel nemzeti szinten egy sor kérdésben, köztük az iráni atomprogram, a globális terrorizmus és az arab világgal való normalizáció terén – áll a közleményben.

Emellett ő felel a Moszad valamennyi műveletének hírszerzéséért, és sok száz alkalmazottat irányít a hírszerzés gyűjtésével, elemzésével és kutatásával foglalkozó szakmákban – tette hozzá.

A két hónappal ezelőtti díjátadó ünnepségen Álef azt mondta:

„Ezt a kitüntetett platformot arra fogom felhasználni, hogy felszólítsam a nőket, hogy valósítsák meg a lehetőségeiket és befolyásukat a biztonsági intézményben, különösen a harci vagy technológiai egységekben, hogy továbbra is nyomot hagyjanak maguk után”.

Khaf, a Moszad iráni részlegének vezetője a szervezet „az iráni fenyegetés minden formája elleni stratégiáért”, valamint a Moszad operatív, technológiai és hírszerzési részlegei közötti koordinációért felelős.

Az IDF beduin katonái rokonaik ellenzése ellenére is Izraelt védelmezik

A növekvő nacionalista feszültségek ellenére ezek a katonák elkötelezettek Izrael és szülőföldjük, a Negev védelme mellett.