A lengyel központi bank vezetője szerint a németeknek lengyel földre fáj a foguk

A veszély Lengyelországra Berlinben és Brüsszelben leselkedik – állította Adam Glapiński a jobboldali Gazeta Polska című lapban szerdán megjelent interjúban.

Németország célja, hogy „valamilyen formában visszaszerezze korábbi területeit, amelyek most Lengyelország határain belül vannak, és leigázza ezt az egész Németország és Oroszország közötti országövezetet” – mondta Glapiński, utalva a második világháború utáni területi rendezésre, amelynek során egyes német területeket Lengyelországnak adtak át. A határváltoztatást a német kormányok már régóta elfogadják – írja a Politico.eu

Figyelmeztetett arra, hogy Berlin terveit Donald Tusk, a Polgári Platform, Lengyelország legnagyobb ellenzéki pártjának vezetője, volt lengyel miniszterelnök és az Európai Tanács elnöke is szorgalmazza.

„Már egy éve elhangzott, hogy a Brüsszel által Tusk számára kitűzött feladat nem csak az, hogy megbuktassa Lengyelország jelenlegi kormányát, és országunkat az eurózóna felé terelje”

– mondta Glapiński. „Amint ezeket a feladatokat teljesíti, Tusknak vissza kell térnie Brüsszelbe, az Európai Bizottság élére kell állnia, és felgyorsított erőfeszítéseket kell tennie az európai állam kiépítésére”.”

Mindez része egy szélesebb körű berlini tervnek, amelynek célja a kontinens feletti ellenőrzés gyakorlása

– figyelmeztetett Glapiński, aki közeli barátja Jarosław Kaczyński lengyel de facto államfőnek és 2016 óta a Lengyel Nemzeti Bank vezetője. Egy korábbi interjúban Glapiński így nyilatkozott: „Tuskot azzal a tervvel küldték, hogy Lengyelországot beolvasztják a német európai birodalomba”.

Glapiński azt állítja, hogy az Európai Bizottság összejátszik Németországgal, és a Kaczyński-féle Jog és Igazságosság (PiS) párt által vezetett lengyel nacionalista kormány ellen cselekszik. Glapiński szerint ez az oka annak, hogy az EU nem fizet ki 35 milliárd eurónyi hitelt és támogatást a blokk járványügyi helyreállítási alapjából.

Brüsszel szerint ahhoz, hogy Lengyelország megkapja a pénzt, teljesítenie kell a megállapított „mérföldköveket”, és vissza kell vonnia a bírósági rendszerben végrehajtott változtatásokat, amelyek politikai ellenőrzés alá vonták azt, de Glapiński és a PiS támogatói azzal érvelnek, hogy a Bizottság politikát játszik.

Az EU „a következő kormánynak akarja adni ezt a pénzt”

– mondta a központi bankár.

Ami különösen bosszantja Brüsszelt és Berlint, hogy Lengyelország ilyen sikertörténet – tette hozzá.

Fotó: Wikimedia Commons

Lengyel elnök: Moszkva megtörte a második világháború óta érvényes tabut

Azóta ugyanis semmilyen nagyhatalom nem indított nyílt támadást egy másik állammal szemben – jelentette ki Andrzej Duda.