Náci kollaboráns polgármesterről elnevezett parkot neveztek át Hollandiában

Az Amszterdamtól északkeletre fekvő Hogeveen önkormányzata július 26-án nevezte át az egykori Tjalma polgármester parkját „Raadhuispark”-ra (azaz „Sugárpark”-ra).

Albert Metselaar helytörténész kiderítette, hogy Jetze Tjalma, aki 1927 és 1958 között a hollandiai Drenthe tartományban található Hoogeveen község és város polgármestere volt, a nácik által megszállt Hollandia első polgármestereinek egyike volt, aki önként átadta a náciknak a helyi zsidó lakosok listáját. Emellett járdát építtetett a helyi zsidó temető egy része fölé, amelyet 2019-ben adtak vissza a zsidó közösségnek – számolt be Jonet.

A második világháborút követően Tjalma Hoogeveen díszpolgárává vált. A parkot nem sokkal az 1985-ben bekövetkezett halála után nevezték el az egykori polgármesterről.

Miután az amszterdami székhelyű NOID háborús, holokauszt- és népirtáskutató intézet saját vizsgálatot végzett Tjalma nácikkal való együttműködéséről, és ugyanarra a következtetésre jutott, mint Metselaar, az önkormányzat megváltoztatta a park nevét.

Tjalmát posztumusz megfosztották díszpolgárságától is, és a róla elnevezett helyi tűzoltóság is új nevet kapott.

Interaktív térképen a holokauszt tetteseinek szentelt emlékhelyek listája

A Forward interaktív térképén 40 magyarországi pontot jelöltek meg.