Száműzött ukrán oligarcha ősi zsidó átokkal átkozta meg Putyint

Miért nem támadták meg az orosz csapatok nagyobb erővel Dnyiprót, a chábád-lubavicsi hászid mozgalom oroszországi szellemi központját? Egy ukrán zsidó oligarcha szerint ennek oka a Putyin orosz elnökre kiadott ősi zsidó átok.

Hennagyij Korban, akit a múlt hónapban megfosztottak ukrán állampolgárságától, azt mondta az NV ukrán műsorszolgáltatónak, hogy ő kezdeményezte a pulsza denura néven ismert ősi átkot Putyin ellen.

A pulsza denura „egy olyan eljárás, amelynek során hivatalosan figyelmeztetni kell az ellenséget vagy azt a személyt, akin végre akarjuk hajtani, hogy tudja, hogy átkot kezdeményezünk ellene. Én figyelmeztettem Putyint. Hadd gondolkodjon el és vonja le a következtetéseket”

– mondta Korban az NV-nek egy csütörtökön sugárzott interjúban.

A pulsza denura állítólag ősi zsidó átok, melyet a zsidók ellenségeire használtak és egy éven belül a megátkozott halálát hozza. Ha az átok nem válik be, egyesek úgy vélik, hogy helyette azok halnak meg, akik az átkot elrendelték.

Hogy a pulsza denura milyen mélyen gyökerezik a zsidó hagyományban, máig vita tárgya. Míg a neve, amely arámi nyelven „tüzes ostorcsapást” jelent és valóban megjelenik néhány klasszikus zsidó szövegben, átokként való megfogalmazása modernkori eljárásnak tűnik.

A rituálét állítólag tíz, 40 év feletti férfi éjszaka végzi és gyertyagyújtással, misztikus szövegek recitálásával és sofárfújással jár.

A pulsza denura ma is széles körben ismert Izraelben, ahol jobboldali ortodox zsidók több politikus ellen is alkalmazták.

Így például állítólag megátkozták Jichák Rabin volt miniszterelnököt, nem sokkal azelőtt, hogy egy szélsőséges 1995-ben megölte őt, de ezt az átkot alkalmazták Ariel Sharon ellen is, aki 2001 és 2006 között volt miniszterelnök, amiért elrendelte az izraeli csapatok kivonását a Gázai-övezetből. Hat hónappal később Sharon agyvérzést szenvedett, amiből soha nem épült fel.

Korban, aki ellen hazájában, Ukrajnában korrupciós vádakat fogalmaztak meg illetnek, nem árulta el, hogy mikor és hogyan figyelmeztette Putyint az ellene indított átokról. De az eljárás megmagyarázhatja, legalábbis Korban szerint, hogy Putyin miért nem hajtott végre nagyobb katonai akciókat Korban szülővárosa, Dnyipró ellen.

Korbantól a múlt hónapban kettős állampolgársága miatt megtagadták a belépést Ukrajnába és megfosztották ukrán állampolgárságától. Korbanon kívül két másik prominens és politikailag jelentős zsidó üzletember is azon mintegy 100 ember között volt, akiket megfosztottak ukrán állampolgárságuktól — számol be a Jewish Telegraphic Agency.

Kissinger: A háború szélén állunk Oroszországgal és Kínával

A volt amerikai külügyminiszter szerint az USA-nak „egyensúlyra” kell törekednie önmaga, Oroszország és Kína között.