Jeruzsálem Medált kapott a holokauszt-túlélő magyar orvos

Dr. Körmendi István az első olyan életműdíjas, akinek a neve bekerült az Aranykönyvbe, emellett pedig egy díjátadó keretében augusztus 15-én Jeruzsálem Medált is kapott — írja Facebook oldalán a Keren Kayemeth LeIsrael – Zsidó Nemzeti Alap Magyarország és Közép-Európa (KKL-JNF).

A 99 éves háziorvost Kobi Davit, a KKL-JNF elnöke, valamint Yacov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet tüntette ki önzetlenségéért és az orvoslás melletti élethosszig tartó elköteleződéséért.

Mint írják, Körmendi doktor jelenleg is praktizál otthonában.

A Telex tavaly áprilisban készített róla videó portrét, melyből kiderül, hogy 1941-ben, zsidó származása miatt titokban kezdett el egyetemre járni, de a második világháború és a munkaszolgálat kettétörte az egyetemi éveit. Később befejezte az egyetemet és ma olyan betegei is vannak, akiket 70 éve ismer.

A videó itt megtekinthető:

A 97 éves aktív háziorvos, aki a munkatábort is megjárta

Dr. Körmendi István a mai nap is háziorvosként dolgozik, például koronavírus ellen vakcinákkal oltja a betegeit. Sokan gyerekkoruk óta ismerik a háziorvost, aki zsidó származása miatt az egyetemet csak titokban kezdhette el, végül 1950-ben tudott lediplomázni. 64 éve pedig abban a rendelőben praktizál, amit még orvos édesapjától vett át.