Egyre többen akarják korlátozni az oroszok beutazását Európába

Oroszok ezrei áramlanak Európába rövid távú vízummal, mióta az ország megszállta Ukrajnát. Néhányan az elnyomás elől menekültek, míg a nyár olyan orosz turisták számának növekedését hozta, akik a tengerpartra vágytak. Most néhány európai politikus az ukrajnai háború miatt az oroszok számára az EU-ban való nyaralást lehetővé tevő rövid távú vízumok megszüntetését követeli — írja a The Guardian.

Többek között Ukrajna, Észtország, Lettország, Finnország és a Cseh Köztársaság is felszólította az EU-t, hogy korlátozza vagy tiltsa meg az oroszok számára a rövid távú schengeni vízumokat, tiltakozásul az országuk ukrajnai inváziója miatt.

A hat hónapja tartó háború után a javaslat az orosz közvélemény széles körű csalódottságát tükrözi, amely vagy nem képes, vagy nem hajlandó érdemi ellenállást tanúsítani a nevében vívott háborúval szemben. A helyzetet súlyosbították az olyan nagy visszhangot kiváltó incidensek, mint egy orosz nőé, aki két ukrán menekültet zaklatott Európában.

„Ne adjunk ki több turistavízumot oroszoknak”

– írta Kaja Kallas észt miniszterelnök a Twitteren a múlt héten.

„Európába látogatni kiváltság, nem pedig jog”.

Olaf Scholz német kancellár azonban elutasította a felhívást, mondván, hogy az oroszok vízumainak általános tilalma „nehezen elképzelhető”. Az uniós külügyminiszterek várhatóan ebben a hónapban egy informális találkozón vitatják meg az intézkedést, bár ehhez a blokk 27 tagjának általános jóváhagyására lenne szükség.

A javaslat heves vitát váltott ki az oroszok – köztük a háború hangos ellenzői, akik gyakran európai száműzetésben élnek – között arról, hogy a vízumtilalom a szovjet időszakot idéző elszigetelődés felé tett lépés lenne.

„Nem látok semmi jót abban, ha az oroszokat kitiltják Európából, mert nekik egy szabad világot kell látniuk”

– mondta Ilya Krasilshchik, egy orosz online újságíró, akit Oroszországban büntetőeljárás fenyegetett a háború ellenzése miatt, és jelenleg Európában tartózkodik.

Bár úgy vélte, hogy a vízumtilalom nem valószínű, hogy átmegy, azt mondta, hogy az európai bankszámlanyitással kapcsolatos problémák megnehezítették a száműzetésben élő disszidensek életét.

Krasilshchik  szerint helyesebb lenne a fokozott ellenőrzés, mely kiszűrné a háborúpárti oroszokat.

„Ami pedig azt az elképzelést illeti, hogy ha az oroszok nem hagyhatják el az országot, akkor fellázadnak és megdöntik a rendszert, teljes hazugság… A Szovjetunió tapasztalatai azt mutatják, hogy a határok lezárása nem vezet a rendszer megdöntéséhez. Megértem a pillanatnyi dühöt, de úgy gondolom, hosszú távon ez veszélyes”.

Kilőtt az orosz és ukrán alijázók száma

Miután Oroszország február 24-én lerohanta Ukrajnát, drámaian megnőtt a bevándorlás Izraelbe mindkét országból.

A The Observer angol lap által megkeresett oroszok közül sokan egyetértettek azzal, hogy a hétköznapi turizmus egyértelmű gyújtóponttá vált, miközben az ország brutális háborút folytat szomszédja ellen.

„Úgy vélem, ha valaki elhagyja Oroszországot, akkor aktívan a háború ellen kell fellépnie”

– mondta Ira Lobanovszkaja, aki a Telegramon elindította a Relocation Guide from the Russian Federation (Újbóli letelepedés az Orosz Föderációból) című chatet, hogy tanácsot adjon az embereknek az ország elhagyásához.

„Nem lehet többé kívül maradni a politikán: ez a jelenlegi helyzetben barbárság. Ezt hangsúlyozzuk, amikor segítünk az embereknek az áttelepülésben … Ugyanakkor megértem, hogy a nyugat nem akarja, hogy az oroszok Európa utcáin bulizzanak”.

Ugyanakkor az oroszok Oroszországban tartása kontraproduktív lenne, mondta. Hozzátette, hogy a több mint 40 000 embernek, akiket a szervezete tanácsokkal látott el, körülbelül a fele ki akarja mondani a véleményét, vagy részt akar venni a kormányellenes tüntetéseken.

„Össze kell fogniuk külföldön, háborúellenes szövetségeket kell kötniük és fel kell szólalniuk. Egy olyan atomhatalmat, mint Oroszország, nem lehet csak úgy belülről megbuktatni. Ez egyszerűen irreális”.

Ilja Ponomarjov, a Duma volt képviselője, aki 2016 óta ukrajnai száműzetésben él, azonban a tiltás mellett van. Szerinte az erre képes oroszoknak Oroszországban kellene maradniuk, hogy harcoljanak a rezsim ellen,nem eredményes, ha az emberek egyszerűen börtönbe mennek, „az ország elhagyása legyen az utolsó megoldás”.

„Nem lehet közömbösnek maradni a háború kérdésében „

– mondta egy interjúban.

„Ha közömbös akarsz maradni, ne panaszkodj, ha kirúgnak Európából”. Azt mondta, hogy szerinte az országot elhagyó emberek 98%-a nincs veszélyben, hanem „csak azért ment el, mert kényelmetlen neki Oroszországban”.

Ponomarjov „nagyon egyetért az észt vezetővel, amikor azt mondta, hogy Európában lenni nem jog, hanem kiváltság. Ha ezt a kiváltságot akarják, először tegyenek valamit Oroszországban, érdemeljék ki ezt a kiváltságot, tegyenek valami merész lépést, és csak azután távozzanak. Ám nem szabadna korlátozni az ilyen embereket abban, hogy távozzanak”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hétvégén egy beszédében megismételte az oroszok schengeni vízumainak korlátozására vonatkozó felhívását, mondván, hogy „garanciákat kell nyújtani arra, hogy az orosz gyilkosok és az állami terror bűntársai nem élnek a schengeni vízumokkal”.

Ugyanakkor támogatásra szólított fel az oroszok számára, „akiknek valóban segítségre van szükségük”. „Vannak jól ismert jogi mechanizmusok, a menekültstátusz, a menedékkérelmek és más módok, hogy támogatást kapjanak”.

Orosz aktivisták szerint a turistavízum fontos eszköz sokak számára, akik megpróbálják elhagyni Oroszországot, különösen, ha a szárazföldi határokon keresztül menekülnek, mert az országból való repülés túl drága vagy túl veszélyes.

„Ez egy biztonsági mechanizmus több ezer orosz számára, akik már most szenvednek az elnyomástól”

– mondta Anton Barbashin, a Riddle Russia hírportál munkatársa, aki jelenleg Európában tartózkodik.

„A vízumtilalom korlátozza a rezsim kritikusainak lehetőségeit arra, hogy biztonságba kerüljenek, ha szükségük van rá”.

Az olyan országokban, mint Lettország, Észtország és Finnország a háború kezdete óta jelentősen megnőtt az orosz turisták és a bevándorlók száma, ezért önállóan kezdték el szigorítani a bevándorlási szabályokat és korlátozott vízumtilalmat léptettek életbe. A háború alatti orosz turizmus korlátozását célzó egyéb informális javaslatok között szerepel, hogy az oroszoktól megkövetelik, hogy Európába való belépésükkor írjanak alá egy, az inváziót elítélő nyilatkozatot.

Michael McFaul, az Egyesült Államok korábbi oroszországi nagykövete azt javasolja, hogy az orosz látogatóknak 100 euró körüli adót kellene fizetniük Ukrajna újjáépítésére.

Mások szerint a gazdag oroszok valószínűleg megtalálnák a módját, hogy kijátsszanak bármilyen tilalmat – mondta egy orosz üzletember brit útlevéllel rendelkező fia, aki az idén nyáron Saint-Tropez-ban járt, és ott „ugyanannyi orosz volt, mint máskor”.

„Az elit mindig megtalálja a módját, hogy eljusson Európába”

– mondta a neve elhallgatását kérő férfi. „

Az én generációmból sokan itt jártak iskolába. Elég sokáig éltünk nyugaton ahhoz, hogy tartózkodási engedélyt vagy második útlevelet kapjunk. Ha a mostani törekvést végigviszik, akkor még mindig ott van a török papírok megszerzésének lehetősége. Mindig lesznek kiskapuk azoknak, akiknek pénzük van”.

Kissinger: A háború szélén állunk Oroszországgal és Kínával

A volt amerikai külügyminiszter szerint az USA-nak „egyensúlyra” kell törekednie önmaga, Oroszország és Kína között.