Két szaúdi nővér titokzatos halála Ausztráliában

A menekültstátuszú szaúdi testvérpár holttesteit hetek után fedezték fel, a hatóságok azonban szinte semmit nem közöltek a titkozatos halálesetekről. 

Június 7-én az ausztrál hatóságok bekopogtak egy sydneyi lakás ajtaján. Az ajtó előtt halomban állt a posta, és a lakók több mint három hónapja nem fizettek lakbért. Odabent két halott nőt találtak – szaúd-arábiai testvéreket -, akiknek holttestét hetek óta nem fedezték fel, külön hálószobákban.

Két hónappal később, a „széles körű vizsgálatok” ellenére a rendőrség továbbra is értetlenül áll a 24 éves Asra Abdullah Alsehli és a 23 éves Amaal Abdullah Alsehli halála előtt – írja a BBC News.

A rendőrség szerint nem volt nyoma erőszakos behatolásnak a lakásba, és nem voltak nyilvánvaló sérülések nyomai, a haláleseteket „gyanúsnak” és „szokatlannak” minősítette.

Még mindig várják a halottkém megállapítását arról, hogyan haltak meg a nők. A helyi média arról számolt be, hogy az első toxikológiai és boncolási eredmények nem voltak meggyőzőek.

„Nem sokat tudunk a lányokról” – mondta Claudia Allcroft nyomozó felügyelő a múlt hónapban újságíróknak, amikor a nyilvánosság segítségét kérte. „Reméljük, hogy valaki talán tud segíteni a nyomozóinknak”.

A BBC leírja, hogy keveset hoztak nyilvánosságra.

A testvérpár 2017-ben költözött Ausztráliába Szaúd-Arábiából, és menedékjogot kért, de a hatóságok nem közölték, hogy miért.

A nők lakása ebben az épületben volt Sydney egyik külvárosában, Canterburyben.

Mindkét nő forgalomirányítóként dolgozott, miközben egy szakképző iskolában tanultak. Hogy mit tanultak, nem tudni.

A nővérek szomszédai a helyi médiának elmondták, hogy többnyire magukban maradtak.

Az épület igazgatója elmondta az újságíróknak, hogy a haláluk előtti hónapokban a pár megkérte, hogy ellenőrizze a biztonsági felvételeket. Michael Baird szerint aggódtak, hogy az ételszállítmányokat manipulálták. A felvételek nem mutattak semmit.

Baird márciusban megkérte a rendőrséget, hogy ellenőrizze őket, és ők azt mondták, hogy jól vannak.

Amikor később ő maga is megállt, a páros úgy tűnt, mint „két kis veréb… megijedtek valamitől” – mondta Baird a Sydney Morning Heraldnak.

Bár a rendőrség továbbra is szűkszavú, az ügy hatalmas érdeklődést váltott ki Ausztráliában – öngyilkosság, bűntény vagy valami más volt?

A helyi médiabeszámolók talán adhatnak némi támpontot – de a rendőrség egyiket sem erősítette meg. Ráadásul az információk összevisszasága gyakran homályos vagy látszólag ellentmondásos képet festett.

Az ausztrál újság arról számolt be, hogy az egyik nő attól félt, hogy Szaúd-Arábiában üldözni fogják a szexualitása miatt, a másik pedig ateista lett. A homoszexualitás és az ateizmus egyaránt illegális a konzervatív iszlám országban.

Az Australian Broadcasting Corporation (ABC) jelentése szerint a nők szobájában keresztény feszületekkel díszített nyakláncokat találtak.

Egy másik jelentés szerint menedékkérelmüket elutasították, és a lakbér kifizetésével is küszködtek.

Egy ismeretlen személy az ABC-nek elmondta, hogy haláluk előtt többször is látott egy ismeretlen férfit a nővérek épületének előterében. Amikor szembesítették vele, azt mondta, hogy a nők lakásából való.

Arról is beszámoltak, hogy Asra, az idősebb nővér 2019-ben távoltartási végzést fogadott el egy meg nem nevezett férfi ellen, de nem sokkal később ejtette azt.

A lakás aktuális ingatlanhirdetése – amely ismét kiadó – ezt a sort tartalmazza: „A rendőrség szerint nem véletlenszerű bűncselekményről van szó, és nem jelent potenciális kockázatot a közösségre nézve”.

Daniel Pipes: Az izraeli-palesztin konfliktus megoldása Izrael győzelme

Az amerikai történész a Neokohnnak beszélt arról, hogy valóban megváltozott-e Szaúd-Arábia és hogy szerinte hogyan lehetne megoldani az izraeli-palesztin konfliktust.