Terrorizmus miatt vádat emeltek a „Beatles” egyik dzsihadistája ellen

A brit ügyészség terrorizmus és lőfegyver birtoklása miatt csütörtökön vádat emelt egy 38 éves férfi ellen, aki a feltételezések szerint az Iszlám Állam terrorszervezet Beatles néven hírhedtté vált négytagú terrorcsoportjának egyik dzsihadistája.

Aine Leslie Davist a Luton repülőtéren tartóztatták le, miután deportálták Törökországból. A férfit 2015 novemberében fogták el Törökországban, azóta rács mögött ül.

A londoni rendőrség, a Scotland Yard közleményében azt írta: Davisnek a nap folyamán meg kell jelennie a bíróság előtt.

A tagok brit akcentusa miatt Beatles néven hírhedtté vált csoport nyugati túszok elfogása, megkínzása és kivégzése révén vált ismertté: 2012 és 2015 között legalább 27 brit, japán, olasz, francia, dán, svéd, belga, spanyol, orosz, német és amerikai állampolgárságú újságírót és segélymunkást ejtett túszul Szíriában. Áldozataikat megkínozták, majd meggyilkolták, többnyire lefejezték. Több esetben videóra vették a kivégzéseket, és a felvételeket közzétették az interneten.

Az áldozatok között volt az amerikai Jim Foley újságíró – akinek lefejezését videóra vették és megjelentették a világhálón -, a szintén újságíró amerikai-izraeli Steven Sotloff, és két amerikai segélymunkás, Peter Kassig és Kayla Mueller is.

A Beatles-csoport két tagját, a 38 éves Alexanda Kotey-t és a 34 éves El Shafee Elsheikhet 2018 januárjában fogta el egy kurd milícia Szíriában. A brit állampolgárságú férfiakat átadták az Irakban állomásozó amerikai erőknek, majd Nagy-Britanniába küldték őket. 2020-ban kiadták őket az Egyesült Államoknak. Mindketten bűnösnek vallották magukat a bíróság előtt: Kotey-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, Elsheikh büntetését pedig a következő héten ismertetik.

A terrorcsoport negyedik tagjával, Mohamed Emwazival egy amerikai drón végzett Szíriában 2015-ben.

2014-ben Davis felesége volt az első az Egyesült Királyságban, akit az Iszlám Állam finanszírozása miatt ítéltek el. A nő 20 ezer eurót akart küldeni férjének Szíriába.

Csak 15 hónapot kapott az Iszlám Államhoz csatlakozott ír katona

A 40 éves Lisa Smith – aki 2001 és 2011 között szolgált az ír hadseregben – fekete fejkendőben jelent meg az ítélethirdetésen.