Oroszország szerint Lapid ukrajnai háborús kritikája „kettős mérce”

Oroszország egyiptomi nagykövetsége a közösségi médiában ostorozta Jair Lapid izraeli miniszterelnököt a múlt heti, Izrael és palesztin Iszlám Dzsihád terroristái közötti gázai harcok és egy korábbi, ukrajnai orosz mészárlás múltbeli bírálata miatt.

Az orosz külképviselet a Twitter-fiókján közzétett nyilatkozatában egy képernyőfotót tett közzé egy olyan tweetről, amelyet Lapid áprilisban tett ki civilek állítólagos meggyilkolásáról az ukrajnai Bucsa városában, ahol a moszkvai erőket azzal vádolták, hogy több száz civilt mészároltak le.

„A civil lakosság szándékos bántalmazása háborús bűncselekmény, és ezt határozottan elítélem” – állt az áprilisi tweetben. Lapid, aki akkoriban Izrael külügyminisztere, de nem miniszterelnöke volt, napokkal később kifejezetten háborús bűnökkel vádolta Oroszországot.

RussianEmbassy EGYPT 🇷🇺 on Twitter: „🤔قارِنوا كذب يائير #لبيد بشأن 🇺🇦 في أبريل ومحاولات إلقاء اللوم والمسئولية على 🇷🇺 في وفيات الناس في بوتشا الذين قتلهم بشكل وحشي النازيون 🇺🇦 مع دعواته في أغسطس إلى القصف والضربات على الأراضي 🇵🇸 في قطاع #غزة. أليس ذلك معاييرا مزدوجة وتجاهلا واحتقارا كاملا لحيوات الفلسطينيين⁉️ pic.twitter.com/yrACiAtPQr / Twitter”

🤔قارِنوا كذب يائير #لبيد بشأن 🇺🇦 في أبريل ومحاولات إلقاء اللوم والمسئولية على 🇷🇺 في وفيات الناس في بوتشا الذين قتلهم بشكل وحشي النازيون 🇺🇦 مع دعواته في أغسطس إلى القصف والضربات على الأراضي 🇵🇸 في قطاع #غزة. أليس ذلك معاييرا مزدوجة وتجاهلا واحتقارا كاملا لحيوات الفلسطينيين⁉️ pic.twitter.com/yrACiAtPQr

A tweet láthatóan felbosszantotta Oroszországot, amely tagadta a felelősséget a bucsai gyilkosságokért, és azt állította, hogy azok megrendezettek voltak. Az orosz csapatokat más atrocitásokkal is megvádolták azóta, hogy február 24-én megszállták Ukrajnát.

A keddi közleményben a kairói orosz nagykövetség igyekezett szembeállítani Lapid áprilisi tweetjét a Gázai övezet múlt heti bombázásával, amikor is Izrael háromnapos konfliktusba keveredett a palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoporttal, és amely vasárnap este egyiptomi közvetítéssel létrejött tűzszünettel ért véget.

A közleményt nem osztották meg az izraeli orosz nagykövetség közösségi média oldalain.

A gázai harcok idején az orosz külügyminisztérium „maximális önmérsékletre” szólított fel a Gázai övezetben.

A Hamász vezette Gázai övezet hatóságai szerint 45 ember halt meg a harcokban, köztük 16 gyermek, de azt nem közölték, hogy az összes halott közül hányan tartoztak terrorcsoportokhoz. Izrael a palesztin harcosok tévesen kilőtt rakétáit tette felelőssé a halálesetek nagy részéért.

Oroszország egyiptomi nagykövetségének nyilatkozata jelzi a Jeruzsálem és Moszkva közötti egyre feszültebb kapcsolatokat, melynek része az orosz hatóságok azon törekvése, hogy megszüntesse a Zsidó Ügynökség tevékenységét az országban. Sokan úgy látják, hogy a feszültség annak a következménye, hogy Izrael egyre nagyobb támogatást nyújt Ukrajnának az Oroszországgal való konfliktusban.

Jeruzsálem az orosz csapatok ukrajnai inváziója óta kerülte a közvetlen katonai segítségnyújtást Kijevnek – beleértve a támadó fegyvereket vagy a fejlett védelmi technológiát -, hogy elkerülje a Moszkvával való válság kirobbantását és igyekezett fenntartani a szabad mozgást Szíria légterében, amelyet nagyrészt Moszkva ellenőrzése alatt áll.

A Szohnut működéséről tárgyalt az orosz és az izraeli elnök

Beszélgettek a Vörös Hadsereg döntő hozzájárulásáról a nácizmus feletti győzelemhez, és a zsidó nép megsemmisítéstől való megmentéséről a Nagy Honvédő Háború alatt.