Veszedelmes terroristát ártalmatlanítottak Nabluszban

Egy terrorsejt körözött tagja, akinek állítólag sikerült elkerülnie az elfogására tett korábbi kísérleteket, egyike volt annak a három embernek, aki kedd életét vesztette az izraeli csapatokkal folytatott heves tűzharc során Nábluszban. További 40 emberről jelentették, hogy megsebesült.

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint a katonák körülvették az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai parancsnokának, Ibrahim Nablusi-nak a házát, ami lövöldözéshez vezetett.

Az IDF, a határrendőrség és a Shin Bet biztonsági ügynökség közleményeket adott ki, amelyek szerint Nablusit egy másik terroristával együtt megölték.

Az izraeli csapatok vállról indítható rakétákat vetettek be az épület ellen, amelyben Nablusi rejtőzött – közölte az IDF. Miután átvizsgálták az otthont és megerősítették, hogy Nablusi meghalt, a csapatok nagyszámú robbanószerkezetet és más fegyvereket találtak – közölte a Shin Bet.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint három palesztin meghalt, 40 megsebesült, és legalább négynek az állapota válságos. A minisztérium a halottakat Nablusi, Iszlám Szubuh és Haszin Dzsamál Taha néven azonosította.

Izraeli tisztviselők szerint az akció során egyetlen katona sem sérült meg, de a határőrség egyik kutyáját megölték a szökevények lövései.

Palesztinok tűzharcot folytattak az izraeli hadsereggel Náblusz óvárosában, ahol a csapatok megpróbálták elfogni Nablusit.

Összecsapások törtek ki Náblusz más részein is, mivel palesztinok robbanószerkezeteket és köveket dobáltak a csapatokra az IDF szerint. A katonák „zavargások feloszlatására szolgáló eszközökkel” és éles tűzzel válaszoltak, és több palesztint is eltaláltak, közölte az IDF.

A folyamatos összecsapásokból heves lövések hallatszottak, miközben több tucat izraeli katonai jármű leállította a forgalmat Ciszjordánia egyik legnagyobb városában.

Nablusi egy olyan osztag tagja volt, amely az év elején több lövöldözős támadást követett el katonák és civilek ellen Ciszjordániában

– közölte a Shin Bet. Az IDF szerint ezek közé tartozott egy lövöldözős támadás a Náblusz külvárosában lévő József sírja komplexumnál.

وكالة الرأي on Twitter: „صور| آثار الدمار في المكان الذي اشتبك فيه مقاومون مع قوات الاحتلال الخاصة في البلدة القديمة بنابلس صباح اليوم. pic.twitter.com/qsjZdZeYTE / Twitter”

صور| آثار الدمار في المكان الذي اشتبك فيه مقاومون مع قوات الاحتلال الخاصة في البلدة القديمة بنابلس صباح اليوم. pic.twitter.com/qsjZdZeYTE

Februárban az izraeli csapatok megölték az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai sejt három tagját Nábluszban. Nablusi eredetileg úgy vélték, hogy az akció során halt meg, de látták, hogy részt vett a sejt tagjainak temetésén.

A palesztin média azóta hősként ünnepelte Nablusit, amiért többször sikerült elkerülnie az izraeli letartóztatást, bár izraeli tisztviselők szerint nem mindig ő volt a nábluszi letartóztatási műveletek célpontja.

Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai a Palesztin Hatóságot irányító Fatah párttal kapcsolatban álló fegyveres csoportok koalíciója. A terrorcsoport a palesztin Iszlám Dzsiháddal közös támadásokat hajtott végre Ciszjordániában.

Ciszjordániában továbbra is nagy a feszültség, mivel az izraeli biztonsági erők fokozták a letartóztatási razziákat és műveleteket az izraeliek elleni, 19 halálos áldozatot követelő, év eleji terrortámadások halálos hulláma után.

Az éjszaka folyamán Ciszjordániában külön razziák során a csapatok négy körözött palesztint vettek őrizetbe – közölte az IDF kedd reggel.

Terrorhullámok és hullámtörők

Bármilyen furcsa is, létezik egy igen markáns kapocs a kelet-európai háború és a közel-keleti terrorhullám között.