Ajvé: Elzárták az ukránok a Barátság kőolajvezetéket

Ukrajna augusztus 4-e óta felfüggesztette az orosz kőolaj áramlását Dél-Európába, mert a nyugati szankciók miatt nem kapott tranzitdíjat Moszkvától – közölte kedden az orosz vezetékmonopólium, a Transznyeft.

A Transznyeft közölte, hogy július 22-én fizette ki az augusztusi olajtranzitra vonatkozó kifizetéseket az ukrán vezetéküzemeltető Ukrtransnafta részére, de a pénzt július 28-án visszaküldték, mivel a kifizetés nem ment át.

A Gazprombank, amely a kifizetést kezelte, közölte, hogy a pénzt az Európai Unió korlátozása miatt küldték vissza – áll a Transznyeft közleményében.

Oroszország általában napi 250 000 hordót szállít Magyarországra, Szlovákiába és a Cseh Köztársaságba a Barátság vezeték déli szakaszán keresztül.

A magyar MOL és a PKN Orlen által ellenőrzött Unipetrol a fő vásárlói az útvonalon keresztül, míg az orosz Lukoil, a Rosznyeft és a Tatneft a fő szállítói.

A MOL, a PKN Orlen és az Ukrtransnafta nem reagált a Reuters megkeresésére.

A hírre beszakadt a MOL részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén, az olajcég papírjait a reggeli nyitóértékhez képest 5,3 százalékkal alacsonyabb szinten jegyzik.

Tényleg kitiltják az orosz olajat az Európai Unióból

„Megvédtük a rezsicsökkentést” – kommentálta a brüsszeli EU-csúcstalálkozón született megállapodást Orbán Viktor.