Oroszország elítélte a dzsihadisták elleni izraeli légicsapásokat

Oroszország elítélte Izrael akcióit a Gázai övezetben, miután az IDF péntek délután és szombat folyamán több palesztin Iszlám Dzsihád célpontra is csapást mért.

A minisztérium honlapján megosztott nyilatkozatban Maria Zakharova orosz külügyi szóvivő úgy fogalmazott, hogy „Moszkva komolyan aggódik a fegyveres erőszak kiújulása miatt”.

Oroszország, amely ez év február 24-e óta folytat Ukrajnában egy általuk „különleges katonai műveletnek” nevezett akciót, kijelentette, hogy

„az újabb eszkalációt a Gázai övezetre augusztus 5-én végrehajtott izraeli légicsapások idézték elő, amelyekre válaszul palesztin csoportok tömeges, válogatás nélküli rakétázást indítottak izraeli terület ellen”.

Hozzátéve, hogy „mély aggodalommal” követi a kibontakozó eseményeket, Zakharova kijelentette, hogy „a teljes körű katonai konfrontáció újrakezdése” tovább rontaná „az amúgy is siralmas humanitárius helyzetet a Gázai övezetben”.

Elmondva, hogy Moszkva minden felet maximális önmérsékletre és tűzszünetre szólít fel, Zakharova hozzátette, hogy az ország megerősíti „a Közgyűlés és az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataiban tükröződő elvi és következetes álláspontját, amely a palesztin-izraeli konfliktus átfogó és hosszú távú rendezését támogatja a két állam elvével összhangban.”

Elemzők szerint Oroszország többször is azért ítélte el Izraelt az utóbbi időben, hogy elterelje a figyelmet az ukrajnai háborúról.

Az izraeli légierő sorra semmisíti meg az Iszlám Dzsihád célpontokat Gázában

Az iszlamista terroristák többszáz rakétát lőttek a Gázai övezetből Izrael felé, amelyeket 95 százalékos sikerrel semmisített meg a Vaskupola.