Megerőszakolták és meggyilkolták a brit nagykövetség egyik bejrúti munkatársát

Rebecca Dykes-t Tariq Houshieh Uber-sofőr fojtotta halálra, amikor megtámadta őt 2017 decemberében – állapította meg az ügyben indult vizsgálat.

A 30 éves nő holttestét később az út szélén találták meg – a nyomozás során kiderült, hogy Houshieh kapucnis pulóverének zsinórjával fojtotta meg.

Dykes a Nemzetközi Fejlesztési Minisztériumnak dolgozott, és Libanonban a szíriai háború elől menekülők ellátásában segített.

Úgy volt, hogy karácsonyra visszarepül az Egyesült Királyságba, de ehelyett brutálisan meggyilkolták egy „csajos este” után Bejrút Gemmajzeh kerületében.

A holttestét 2017. december 16-án találták meg.

Családja akkor azt mondta, hogy „soha nem fogják teljesen kiheverni” a veszteséget, és hogy a nő „számtalan menekült és kiszolgáltatott közösség életét tette jobbá” a Libanonban végzett munkája révén.

Houshieh, akit a biztonsági kamerák felvételei alapján találtak meg, annak ellenére dolgozott taxisofőrként, hogy büntetett előéletű volt, és a múltban kétszer is letartóztatták állítólagos zaklatás és lopás miatt.

A férfit 2019-ben ítélték halálra azért, amit az ügyben eljáró bíró „előre megfontolt és szándékos cselekménynek” nevezett.

A gyilkos jelenleg megpróbálja elérni, hogy ítéletét megváltoztassák.

Libanonban 2004 óta nem hajtottak végre kivégzést a Human Rights Watch szerint.

Davkaszt: A Libanon-szindróma Európa jövője?

Milyen tanulságokat rejt az európai ember számára a „Közel-Kelet Svájcának” a teljes és kontrollálhatatlan anarchiába süllyedése?