Milliókat kell fizetnie Amerika legismertebb összeesküvés-elmélet hirdetőjének

Több mint négymillió dollár (1,5 milliárd forint) kártérítés megfizetésére kötelezte csütörtökön a bíróság Texasban Alex Jones műsorvezetőt, amiért álhírnek nevezte a Sandy Hook-i általános iskolában tíz éve elkövetett lövöldözést.

Jones éveken át hangoztatta, hogy a connecticuti iskolában elkövetett tömeggyilkosság – amelyben egy 20 éves fiú 20 első osztályos diákkal és hat tanárral végzett – valójában nem történt meg, csak azért találták ki, hogy támogatókat szerezzenek a fegyvertatás szigorításáért lobbizó csoportnak.

A kártérítést az egyik halálos áldozat, a gyilkosság idején hat esztendős Jesse Lewis szüleinek ítélte meg a bíróság.

Az áldozatok családtagjai a bíróságon elmondták, hogy Jones állításait követően több halálos fenyegetést is kaptak, és összesen mintegy 150 millió dollár (58 milliárd forint) kártérítésre tartottak igényt.

Jones védői azzal érveltek, hogy nem bizonyítható az összefüggés ügyfelük szavai és a családtagokat ért fenyegetések között.

A mostani pert újabb követi, amely során a bíróság újabb kártérítésre kötelezheti az összeesküvéselméleteiről ismert műsorvezetőt, aki korábban a többi között azt is állította, hogy az Egyesült Államok kormánya áll a 2001. szeptember 11-i terrortámadások mögött.

Bari Weiss: Így vadult meg Amerika

Az erőszak, és az erőszak iránti teljes közöny betegsége pusztít az Egyesült Államokban – írja az UnHerd oldalán publikált véleménycikkében az ismert amerikai publicista.