Azzal vádolják Ukrajnát, hogy lakott területeken állomásoztat katonákat

Az Amnesty munkatársai azt mondják, hogy szemtanúi voltak annak, hogy az ukrán erők „bázisokat létesítettek és fegyverrendszereket működtettek” néhány lakott lakóövezetben.

Az Amnesty International emberi jogi csoport csütörtökön azzal vádolta Ukrajnát, hogy az orosz invázió idején lakott területeken állomásozó csapatokkal veszélyeztette a polgári lakosságot, egy jelentésben, amelyet Kijev orosz propagandához és dezinformációhoz hasonlított – számolt be a Jerusalem Post.

Volodimir Zelenszkij elnök hevesen elítélte az Amnesty állításait, azzal vádolva a csoportot, hogy elősegítette Oroszország Ukrajna elleni, szerinte provokálatlan támadásait. Szerinte az emberi jogi csoport „megpróbálja az agresszorról az áldozatra hárítani a felelősséget”.

Az Amnesty munkatársai szemtanúi voltak annak, hogy az ukrán erők „bázisokat létesítettek és fegyverrendszereket működtetnek” néhány lakott lakónegyedben, miközben április és július között Ukrajna keleti és déli részén több frontvidéken tett látogatást – áll a jelentésben.

„Dokumentáltuk, hogy az ukrán erők veszélyeztetik a civileket és megsértik a háborús törvényeket, amikor lakott területeken tevékenykednek” – idézte a jelentés Agnès Callamard-t, az Amnesty International főtitkárát.

Felszólította az ukrán kormányt, hogy biztosítsa, hogy erői a lakott területektől távol helyezkedjenek el, vagy előbb evakuáljanak minden civilt ezekről a területekről.

Zelenszkij az esti videóüzenetében azt mondta, hogy a csoport megpróbálja „amnesztiázni a terrorista államot” – ezt a kifejezést gyakran használja Oroszországra.

„Nincsenek olyan feltételek, és nem is lehetnek, még hipotetikusan sem, amelyek alapján bármilyen orosz támadás Ukrajna ellen igazolhatóvá válna” – mondta Zelenszkij.

„Bárki, aki amnesztiát ad Oroszországnak, és aki mesterségesen létrehoz egy olyan információs kontextust, amelyben a terroristák egyes támadásai állítólagosan indokoltak vagy állítólagosan érthetőek, nem értheti meg, hogy ezzel a terroristákat segíti. És ha vannak ilyen manipulatív jelentések, akkor osztozik velük a felelősségben az emberölésekért”.

Ukrán tisztviselők azt mondják, hogy minden lehetséges intézkedést megtesznek a civilek evakuálása érdekében a frontvonal menti területekről. Oroszország tagadja, hogy civilek ellen irányulna az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett akció.

Fotó: MTI/AP

Andrzej Duda: Ha Ukrajna elesik, Moszkva tovább terjeszkedik Közép-Európa felé

A lengyel államfő szerint Ukrajna egész Európát védi.