Az ukrán külügyminiszter szerint Magyarország a saját „ötödik hadoszlopa”

Az Ukrinformnak adott interjút Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

A riporter többek között arról is faggatta Kulebát, hogy a Kreml „ötödik hadoszlopának” tekinti-e Magyarországot az EU-ban és a NATO-ban.

A külügyminiszter erről úgy vélekedett, hogy

Szerintem Magyarország a saját „ötödik hadoszlopa”.

„Ez az ő belpolitikájuk, tehát a magyar embereknek kell majd kideríteniük, hogy ez mennyire megy egybe az érdekeikkel.

Én mindig nagyon világosan mondom, hogy minden nyilatkozat, legyen az bármilyen kellemetlen és érzelmekkel teli, az egy dolog, míg a döntés egy másik dolog. Magyarország csatlakozik a szankciós törekvésekhez, látjuk, hogy az uniós vitán belül Magyarország „felhígít” néhány esetleges új szankciót, de

a helyzet még nem jutott el arra a kritikus szintre, hogy azt mondhassuk, hogy Magyarország miatt nem történt meg valami jelentős lépés.”

Kuleba emlékeztett rá, hogy a magyar kormány támogatja Ukrajna uniós tagjelölti státuszát is, és hozzátette:

„Vagyis amíg Magyarország nyilatkozatai nem esnek egybe az Ukrajnával kapcsolatos döntéseivel, addig ezzel tudunk együtt élni és dolgozni. Ha az, amit mondanak, kezd egybeesni azzal, amit tesznek, akkor lesz probléma.”

Amint korábban megírtuk, Orbán Viktor biztosította Zelenszkij elnököt, hogy

Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is.

Orbán biztosította Zelenszkijt, hogy támogatja Ukrajna EU-tagjelöltségét

Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.