Michelin-csillagos kóser étterem nyílt Barcelonában

A Xerta Barcelonában működik, alapvetően nem kóser étteremként. Azonban a közelmúltban kóser konyhát is kialakítottak, ahol a Chábád egyik rabbija biztosítja a felügyeletet – írja a zsido.com.

Az étterem célja, hogy a nagy számban a városba érkező zsidó turisták és a helyi közösség tagjai számára magas szintű kulináris élményt nyújtson. A turizmus volumene azonban még mesze elmarad az egykoritól.

„Jelenleg még nincs túl nagy érdeklődés a kóser menü iránt. Azt gondoljuk, hogy ennek a pandémia az oka. Tervünk sikerességét csak akkor tudjuk majd megítélni, amikor minden utazási korlátozás megszűnik és ismét annyi turista érkezik Barcelonába, mint a járvány előtt”

– mondta Irene Montagut, a Xerta sajtósa. Emiatt egyelőre csak előzetes megrendeléssel, kizárólag szerda esténként és legalább 25 fő számára érhető el a kóser menü.

A spanyolországi turisztikai fejlesztések során egyre inkább figyelembe veszik a zsidó turisták érdeklődését és igényeit. Barcelona például két reklámkampányt is indított e célcsoport elérése érdekében. Az egyik a „Shalom Barcelona”, a másik a „Barcelona Connects Israel” címet kapta és Katalónia más városait is a zsidó utazók figyelmébe ajánlja. Ezen a területen ugyanis különösen jó állapotban maradtak fent az egykori zsidó negyedek. Alexandra Marcó, a Barcelona Turisme cég marketing-igazgatója 2019-ben, tehát a járvány előtti utolsó évben a zsidó turisták számának 4 százalékos növekedéséről számolt be. Bár a zsidó turisták összlétszáma nem különösebben magas, hatásuk meglehetősen nagy.

„Ez egy kulturális élményeket kereső, sokat költő csoport. Barcelona gazdag zsidó örökséggel bír, ezért nagy kár, hogy nincs egy külön erre a célcsoportra fókuszáló turisztikai csomagunk”

– mondta Marcó. A barcelonai városi tanács mindenesetre delegációt küldött a márciusban Tel-Avivban megrendezett turisztikai vásárra, ahol Izrael legnagyobb utazásszervező vállalataival tárgyaltak olyan turisztikai csomagokról, melyek Spanyolország zsidó örökségét helyezik az előtérbe.

„Spanyolországban a zsidó múltat korábban a megfelelő történelmi és tudományos háttér nélkül mutatták be a turistáknak. A zsidó közösségeket egyáltalán nem is vonták be”

– panaszolta Moises Hassan-Amsalem, a Pablo de Olavide Egyetem előadója, aki régóta kalauzol zsidó turistákat Spanyolországban és kritikusan szemléli a zsidó örökséggel kapcsolatos hivatalos narratívát. Hozzátette azonban azt is, hogy a hozzáállás változóban van, és újabban az országban virágzó zsidó élet bemutatása is szerepet kap a turisztikai programokban.

A változás egyik jele, hogy utcát neveztek el Slomó ben Áderet rabbiról, korának egyik legkiemelkedőbb zsidó tudósáról, aki a XIII-XIV. században vezette a barcelonai hitközséget, Rásbá néven pedig világszerte ismert kommentárt írt a Talmudhoz. Az utca korábbi neve (Carrer de Sant Domènec) annak a mészárlásnak adózott tisztelettel, melynek során több száz zsidót öltek meg, sokakat erőszakkal katolizáltak és ezreket űztek el a városból. A névváltoztatást 2018-ra sikerült elérni a helyi zsidó közösség hosszas kampányának köszönhetően. Az utcában álló, egykor az Áderet család tulajdonában álló házat zsidó kulturális központtá alakították Mozaika néven.

„Manapság a történelmi örökség bemutatása során fontossá vált a lakosság bevonása. A helyi közösségek a magukénak érzik a helyszíneket és részt vesznek annak felújításában és megőrzésében. Jobb, ha alulról induló, együttműködésen alapuló programok valósulnak meg, mint ha pusztán turisztikai fejlesztéseket hajtanának vére”

– véli Victor Sorenssen, a Zsidó Kultúra Megőrzésének és Népszerűsítésének Európai Szövetsége szervezet igazgatója.

„Amennyiben mindezt a kellő tisztelttel teszik és a megvalósuló kulturális projektek célja az, hogy bemutassák a barcelonai zsidó életet, akkor ez egy pozitív előrelépés. Fontos, hogy megvalósuljanak az efféle kezdeményezések, mert Barcelonában és egész Katalóniában is kevesen ismerik a zsidóság jelentőségét és szerepét e térség életében”

– mondta Jacaob Daniel Benzaquen, a barcelonai hitközség kulturális igazgatója.

Marcel Odina, a Mozaika zsidó kulturális központ vezetője szerint a helyi közösség sokat profitál az új turisztikai programokból. Ilyen például a Sefér Barcelona nevű zsidó irodalmi fesztivál vagy a Toldot gasztronómiai fesztivál.

„Azt látjuk, hogy rengeteg kül- és belföldi turista számára kellemes meglepetés a Barcelonában tapasztalható, pezsgő zsidó élet, melyben a helyi zsidó fiataloknak kiemelkedő szerepe van. Egyébként maguk a barcelonai lakosok is meglepődnek ezen, mert a legtöbbjük számára a zsidóság nem több mint egy középkori emlék. Egy régi közösség, mely egykor ebben a városban élt.”

A neves Xerta étteremben bevezetett kóser menü az egyik legjobb példa a változásra. A Michelin-csillagos étterem mellett egyébként még három kóser étterem működik a városban, továbbá kóser cateringet is igénybe lehet venni, illetve a Chábád-központokban is elérhető kóser élelmiszer. Míg azonban a tradicionális kóser éttermekben elsősorban a zsidó konyhára koncentrálnak, addig a Xerta a helyi fogásokat, az Ebro-folyó tájának gasztronómiáját igyekszik bemutatni. Ilyen például az articsókakrémes marinált hal, melyet már felszolgáltak korábban is zsidó rendezvényeken. Most azt remélik, hogy Barcelona a világ egyik legfontosabb zsidó desztinációjává emelkedik, és az étterem népszerűvé válik a kóser étkezést igénylő utazók körében.

„A Barcelonát és Gironát bemutató turisztikai programok egyik visszatérő hibája, hogy kizárólag múlt időben beszélnek a térség zsidó örökségéről. Barcelona új zsidó közössége is már több mint egy évszázada létezik és igen izgalmas és gazdag kultúrát hozott létre, melyet érdemes megismertetni a turistákkal”

– fogalmazott Sorenssen.