Izrael megtiltja a készpénz használatát a 700 ezer forintnyi vásárlás felett

A pénzmosás és a bűnözés elleni küzdelemre hivatkozva a 6000 sékelt (kb 700 ezer forint) meghaladó készpénzes ügyletek illegálisak lesznek.

Augusztus 1-jétől új törvény lép életbe Izraelben, amely megtiltja a nagy összegű készpénzben és bankcsekken történő kifizetéseket. Az izraeli adóhatóság által kiadott közlemény szerint a reform célja a szervezett bűnözés, a pénzmosás és az adók be nem tartása elleni küzdelem – írja a Jerusalem Post.

Az új törvény értelmében minden 6000 NIS (1700 dollár vagy 700 ezer forint) feletti kifizetést egy vállalkozásnak alternatív módszerekkel, például digitális átutalással vagy bankkártyával kell teljesíteni. Az olyan magánszemélyek közötti kereskedés, akik nem szerepelnek a vállalkozások listáján, 15 000 NIS (4360 USD) készpénzben történő kifizetésére lesz korlátozva. Ez egy újabb lépés Izraelnek a készpénzhasználat elleni harcában. Korábban 11 000 NIS (3200 USD) összeghatárig lehetett készpénzt használni üzleti ügyletek során.

„Azt akarjuk, hogy a lakosság csökkentse a készpénz használatát”

– mondta Tamar Bracha, aki az izraeli adóhatóság nevében a törvény végrehajtásáért felelős, a The Media Line-nak.

„A cél a készpénzforgalom csökkentése a piacon, főleg azért, mert a bűnszervezetek hajlamosak a készpénzre támaszkodni. Ha korlátozzák a használatát, sokkal nehezebb lesz a bűncselekményeket végrehajtani” – állította.

Uri Goldman ügyvéd, aki 2018-ban az ügyfeleket képviselte a törvény elleni fellebbezésben, azt állítja, hogy a fő probléma a törvénnyel az, hogy egyszerűen nem hatékony.

„Részt vettünk a törvényjavaslatról folytatott vitákban. Az általunk hozott adatok azt mutatták, hogy a törvény első szakaszának hatályba lépése óta a piacon lévő készpénz mennyisége csak nőtt. Tehát nyilvánvaló, hogy valami nem működik”

– mondta Goldman a The Media Line-nak.

Goldman a törvény árnyoldalait is kifejtette. „Amikor a törvényt elfogadták, több mint egymillió állampolgárnak nem volt bankszámlája Izraelben. A törvény megakadályozná őket abban, hogy bármilyen üzletet folytassanak, és gyakorlatilag a lakosság 10%-át bűnözővé tenné” – mondta.

Több millió eurót fogadott el a brit trónörökös egy katari sejktől

Hamad sejk a világ egyik leggazdagabb embere. Károly herceggel való kapcsolata állítólag több mint húsz évre nyúlik vissza.