Az IDF feltárta a Hamász alagúthálózatát a gázai polgári negyedek alatt

„Ha az alagutak összeomlanak, a kórházak, mecsetek, egyetemek vagy gyárak is összeomlanak velük együtt” – figyelmeztet az izraeli hadsereg.

Az Izraeli Védelmi Erők szerdán több Hamász-alagutat tártak fel a Gázai övezetben lévő polgári területek alatt, köztük egyet Gáza város Tafah negyedében, amely egy franchise Pepsi palackozó üzem mellett található, egy másikat pedig egy UNRWA általános iskola mellett, amely mintegy 2500 embernek nyújt menedéket – számolt be a JNS:

Az alagutak „a polgári élet szempontjából alapvető fontosságú épületek alatt haladnak át, tudva, hogy az e célpontokra mért csapás provokatív lenne”.

Ha az alagutak összeomlanak, a kórházak, mecsetek, egyetemek vagy gyárak is összeomlanak velük együtt” – közölte az IDF.

אילוסטרציה בית ספר אונר״א שמתחתיו מנהרת טרור | את”צ

No Description

Egy fegyverraktárat és egy alagút bejáratát is megtalálták a Hamász két ügynökének otthonában – közölte az IDF.

Az egyik ház egy UNRWA orvosi klinika mellett található, amely a hadsereg szerint mintegy 15 ezer embert lát el a térségben.

„A helyszínek, ahol ezt az infrastruktúrát feltárták, nagyon súlyos és szomorú képet festenek, amelyben a kizsákmányolás és az emberség hiánya a modus operandi” – mondta a hadsereg.

„Az ellenség infrastruktúrát rejt a következő háborúhoz az ártatlanok orra alá, ezáltal akaratuk ellenére a következő konfliktus frontjára helyezi őket”.

Borítókép: A Gázai övezetről készült képen a piros szaggatott vonalak jelzik a Hamász alagútjainak útvonalát, amelyek iskolák (fehérrel kiemelve fent és balra) és egy mentőállomás (jobbra lent) alatt futnak. Fotó: IDF.