Elengedték, majd újra letartóztatták a zsidó kormányzójelölt támadóját

Szombaton letartóztatták azt a férfit, akit azzal vádoltak, hogy a héten megpróbálta leszúrni Lee Zeldin republikánus amerikai képviselőt és New York-i kormányzójelöltet. A férfi ellen szövetségi vádat emeltek a kongresszus tagja elleni veszélyes fegyverrel elkövetett támadás miatt – közölték a hatóságok.

Szombaton letartóztatták azt a férfit, akit azzal vádoltak, hogy a héten megpróbálta leszúrni Lee Zeldin republikánus amerikai képviselőt és New York-i kormányzójelöltet. A férfi ellen szövetségi vádat emeltek a kongresszus tagja elleni veszélyes fegyverrel elkövetett támadás miatt – közölték a hatóságok az Algemeiner szerint.

A 43 éves fairporti David Jakubonis szombaton jelent meg egy elöljáró bíró előtt, és elrendelték, hogy a szerdai óvadékmeghallgatásig őrizetben tartsák.

Miközben Zeldin csütörtökön beszédet mondott a kormányzói székért folyó versenyben, Jakubonis felmászott a színpadra, megragadta Zeldin jobb karját, és egy két hegyes hegyű kulcstartót nyújtott felé – közölte a New York nyugati körzetének amerikai ügyészi hivatala. Zeldin, aki megragadta Jakubonis bal karját, nem sérült meg.

A New York állam északi részén történt támadás során Jakuboni többször is azt mondta: „véged van” – áll a szombaton benyújtott és egy FBI-ügynök által aláírt panaszban.

A Monroe megyei seriff hivatal csütörtökön tartóztatta le Jakubonist, de később szabadon engedték. Jakubonis lemondott a jogairól, és elmondta a seriff nyomozóinak, hogy az iraki háború alatt egy bevetést teljesített az amerikai hadseregben.

Jakubonis azt állította, hogy az incidens napján ivott, és nem tudta, hogy ki volt a szónok, és azt sem, hogy politikus – áll a jelentésben.

Az amerikai törvények szigorúbb büntetést szabnak ki a kongresszusi tag megtámadására, és nem követelik meg a kormánytól, hogy bizonyítsa, a vádlott tudta, hogy a támadás áldozata a kongresszus tagja.

Zeldin ellökte a gyanúsítottat, mielőtt mindkét férfi a földre zuhant, miközben többen megpróbálták megfékezni a gyanúsítottat.

A bírósági feljegyzésekből kiderült, hogy Jakubonis bíróság által kirendelt védőügyvédet kért, és hogy szerdára tűzték ki a fogva tartási meghallgatást.

Zeldin panaszt tett Jakubonis eredeti szabadon bocsátása miatt. „New York készpénz nélküli óvadéktörvényét hatályon kívül kell helyezni” – írta Zeldin szombaton egy tweetben.

A demokrata Kathy Hochul kormányzó ellen induló Zeldin azt mondta, hogy New York óvadéktörvényeit meg kell erősíteni, hogy a bírák könnyebben fogva tarthassák az egyes bűncselekményekkel vádolt gyanúsítottakat.

Megpróbálták leszúrni a republikánusok New York-i kormányzójelöltjét (videó)

Sokan Donald Trump egyik legelkötelezettebb szövetségesének tekintik a zsidó törvényhozót.