Bolsanaro: a hadsereg a mi oldalunkon áll

Jair Bolsonaro brazil elnök vasárnap Rio de Janeiróban egy pártrendezvényen hivatalosan is elindította újraválasztási kampányát, amelynek középpontjában Isten, a fegyverek és a család áll, miközben a jobboldali vezető megpróbál lefaragni a fő riválisa, Luiz Inacio Lula da Silva volt elnök által megszerzett előnyből.

A jobboldali Liberális Párt Bolsonarót jelölte az október 2-i voksolásra elnökjelöltnek.

A jelölésre akkor került sor, amikor Bolsanaro továbbra is alaptalan támadásokat intéz az ország elektronikus szavazási rendszerének megbízhatósága ellen, kétségessé téve, hogy veresége esetén elfogadja-e az eredményt. Bár az elnök vasárnap nem érintette közvetlenül ezeket a kérdéseket – ehelyett a szavazóbázisa körében népszerű konzervatív témákra összpontosított -, beszédében sokat dicsérte a fegyveres erőket, amelynek tagjairól azt mondta, hogy osztják aggodalmait.

„A hadsereg a mi oldalunkon áll”

mondta az éljenző támogatóinak.

„Ez a hadsereg nem fogadja el a korrupciót, nem fogadja el a csalást. Ez a hadsereg átláthatóságot akar.”

Bolsonaro az infláció által megtépázott megítélése miatt egyes felmérések szerint közel 20 százalékpontos hátrányban van Lulához képest, aki 2003 és 2010 között kormányozta az országot, és a hatalmas szociális kiadásoknak köszönhetően milliókat emelt ki a szegénységből.

Bolsonaro Brazília „kis nagytestvérének” nevezte Magyarországot

A brazil elnök szerint a két ország ugyanazt képviseli az Isten, a haza, a család és a szabadság kérdésében.

Lula csillaga az elmúlt években a korrupciós ügyek miatt leáldozott – több mint másfél évet töltött börtönben egy korrupciós ügy miatt -, de a brazilok körében továbbra is népszerű maradt.

A jelenlegi elnök választási gyűlésén résztvevő, brazil zászlókat lengető és futballmezbe öltözött Bolsonaro rajongók számára azonban Lula visszatérésének lehetősége nem elfogadható.

Az 59 éves Vera Carvalho, egy riói tanítónő azt mondta, reméli, hogy nem lesz puccs [Bolsanaro veresége esetén], de ha mégis, az szerinte a baloldal hibája lesz, amiért megpróbáltak egy korrupt elnököt beiktatni.

„Remélem, hogy nem lesz, de attól tartok, hogy lehet”

– mondta.

„Lulának vissza kell mennie a börtönbe. Ő egy féreg.”

A baloldali Munkáspárt csütörtökön jelölte hivatalosan Lulát, míg a balközép jelöltet, harmadikként induló Ciro Gomest a Demokratikus Munkáspárt jelölte a választásokra.

A következő hetekben várhatóan tovább éleződik a két csúcsjelölt közötti, amúgy is feszült csata.

Putyin és Bolsonaro hitet tett a többpólusú világrend mellett

Oroszország és Brazília támogatja a nemzetközi jogra támaszkodó, többpólusú világrend kialakítását, az ENSZ központi szerepe mellett.