Az oroszok őrizetbe vettek egy ellenzékit a kettős izraeli állampolgárság miatt

Az orosz hatóságok őrizetbe vettek egy liberális politikust, aki nemrég tért vissza külföldről Moszkvába.

Leonyid Gozmant azután vették őrizetbe, hogy az orosz belügyminisztérium elfogatóparancsot adott ki ellene, miközben egy ellene folyó büntetőügyet vizsgálnak – írja a Times of Israel.

Gozmant azzal vádolták, hogy megsértette azt a törvényt, amely előírja az orosz állampolgárok számára, hogy külföldi állampolgárságról vagy tartózkodási engedélyről értesítsék a hatóságokat. Ha bűnösnek találják, Gozmant pénzbüntetésre vagy közmunkára ítélhetik.

Gozman értesítette a hatóságokat izraeli állampolgárságáról, de azok azt állították, hogy ezt nem tette meg az előírt határidőn belül.

Gozman, aki a Kreml ukrajnai hadjáratának éles hangú kritikusa, annak kezdetekor elhagyta Oroszországot, de júniusban visszatért, amit „erkölcsi” döntésnek nevezett.

Az orosz igazságügyi minisztérium „külföldi ügynökként” tartotta nyilván, ami erősen pejoratív jelentéssel bír, és további kormányzati ellenőrzést feltételez.

Gozman ügyvédje, Mihail Birjukov szerint a politikust a moszkvai metróban vették őrizetbe, és egy rendőrőrsre vitték.

Lapid: a Szochnut bezárása nagyban befolyásolná az orosz-izraeli kapcsolatokat

Rendkívüli ülést tartott az izraeli kormány a Zsidó Ügynökség felszámolására irányuló orosz kormányzati intézkedések miatt.