A WhatsApp alapítója rekordösszeget ad az AIPAC-nak

Jan Koum rekordot jelentő 2 millió dolláros adományt ajánlott fel az AIPAC-nak. Konkrétan az AIPAC szuper PAC-jának, az United Democracy Projectnek adományozta a pénzt – írja a Jewish Business News. 

Korábban a legnagyobb adomány, amelyet ez a szuper PAC kapott, 1 millió dollár volt.

Az adományozás híre alig egy hónappal azután érkezett, hogy kiderült, Jan Koum nagy összegeket adományozott az ukrajnai menekülteket segítő zsidó segélyakcióknak és más zsidó ügyeknek is.

Jan Koum alapítványa az elmúlt években 17 millió dollárt adományozott az Európai Zsidó Szövetségnek. Ez a szervezet pedig a pénz egy részét az ukrajnai válsággal kapcsolatos segélyezési erőfeszítésekre fordította. Koum állítólag 10,6 millió dollárt adott a FÁK Zsidó Közösségek Szövetségének is. (A FÁK a Független Államok Közössége, azaz a Szovjetunió volt köztársaságai így nevezték magukat a Szovjetunió bukása utáni években).

Az Ukrajnából bevándorolt zsidó származású Jan Koum egykor segélyre szorult. Tinédzserként a családja étkezési jegyeken élt.

Koum 1976-ban született Kijevben, és a csúcstechnológiában kezdte pályafutását az Ernst & Youngnál, majd később a Yahoo-nál helyezkedett el.

A Facebook korai időszakában jelentkezett a Facebookhoz, de elutasították.

Aztán amikor az iPhone-ok elkezdtek megjelenni, felismerte az alkalmazásokban rejlő lehetőségeket. Koum létrehozott egy új üzenetküldő alkalmazást, a WhatsAppot, és a többi már történelem.

2014-ben 9 milliárd dollárt csinált, mikor a Facebook 22 milliárd dollárért készpénzben és részvényekben átvette a WhatsAppot. És azóta Jan Koum ezt a pénzt jól kamatoztatja. Most egy több milliárd dolláros jótékonysági alapítványt irányít.

Az AIPAC kijelenti, hogy küldetése az, hogy ösztönözze és meggyőzze az amerikai kormányt, hogy olyan konkrét politikákat vezessen be, amelyek erős, tartós és kölcsönösen előnyös kapcsolatot teremtenek szövetségesünkkel, Izraellel. Az AIPAC-on keresztül több mint egymillió Izrael-párti amerikai dolgozik az Izrael-párti politikák előmozdításán és az erős amerikai-izraeli kapcsolatok támogatásán.

Fotó: Wikimedia Commons

A Whatsapp alapítója lehet a zsidó szervezetek egyik legnagyobb támogatója

Jan Koum neve nem szokott címlapokon szerepelni, pedig az ukrán származású szoftverfejlesztő számos zsidó szervezet működését segíti.