Forrong a levegő Bagdadban: tüntetők akartak betörni a török nagykövetségre

Emberek százai tüntettek csütörtökön Bagdadban, miután egy észak-iraki támadásban kilenc ember, köztük egy friss házas férj és egy egyéves gyermek életét vesztette; a támadásért Irak a török erőket tette felelőssé, de Ankara tagadta, hogy a támadás mögött ő állna – számolt be róla a Reuters.

Az incidens szerdán történt egy nyári üdülőhelyen az észak-iraki Zakho város közelében, a török határ közelében, egy olyan régióban, ahol a török erők hadjáratot folytatnak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen.

Irak Törökországot vádolja a halálesetekért, de bizonyítékokkal nem szolgált. Ankara közölte, hogy nem hajtott végre civilek ellen irányuló támadást a térségben, és kész tárgyalásokat folytatni Irakkal a tények feltárása érdekében.

„Minden jel arra utal, hogy Törökország felelős a támadásért”

– idézte a Reuters az iraki külügyminisztérium közleményét.

„Lehetséges, hogy Irak a gazdasági kártyához folyamodik”

– írta a minisztérium további magyarázat nélkül.

Bagdadban mintegy 500 ember gyűlt össze a török nagykövetség épületének közelében, és rövid időre dulakodás tört ki a rendőrség és a tüntetők között, amikor az Irán-párti miliciák megpróbáltak betörni a török nagykövetség területére – jelentette Barzan Sadiq, iraki újságíró.

Barzan Sadiq on Twitter: „Angry protestors trying to breach the security belt and enter the #Turkish embassy in #Baghdad. pic.twitter.com/TNTaiMmxVm / Twitter”

Angry protestors trying to breach the security belt and enter the #Turkish embassy in #Baghdad. pic.twitter.com/TNTaiMmxVm

„Valódi reakciót követelünk az iraki kormánytól”

– mondta Haider al-Tamimi tüntető, aki a vérontásra adott gyenge válasszal vádolta a szövetségi Irak és az autonóm, kurd vezetésű régió politikusait, ahol a támadás történt.

Irak a támadás miatt behívta Ankara bagdadi nagykövetét, és közölte, hogy a kormány visszahívja ankarai ügyvivőjét.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.