100 éves zsidó neurológus a világ legidősebb praktizáló orvosa

Tavaly a Guinness Rekordok Könyve igazolta, hogy Dr. Howard Tucker a világ legidősebb gyakorló orvosa.

Tucker komoly tapasztalatokkal rendelkezik a gyakorlás terén – természetesen, ha az orvoslásról van szó. Az Ohio állambeli neurológus még mindig tanít rezidenseket a clevelandi St. Vincent Charity Medical Centerben, és szabadidejében orvosi jogi szakértői munkákat vállal. Tíz unokája közül az egyik, Austin Tucker jelenleg dokumentumfilmet készít az életéről „What’s Next?” címmel.

„Folyton csinálnom kell valamit, mert nem bírom az otthonlétet”

– mondta Tucker.

„Amíg az emberek elfogadnak, addig folytatom a praxist. Jól érzem magam.”

Az 1922-ben született Tucker már a Cleveland Heights-i középiskola diákjaként már tudta, hogy orvosi karriert szeretne befutni.

„Akkoriban a neurológia valóban intellektuális tevékenység volt”

– mondta Tucker.

„Van valami titokzatos az agyban. Van valami misztikus. Ezért mentem a neurológiára.”

Miután 1940-ben leérettségizett, Tucker a Columbusban található Ohio State University-n szerzett diplomát, majd az orvosi egyetemre járt. 1947-ben diplomázott, majd a koreai háború alatt az atlanti flotta vezető neurológusaként szolgált az amerikai haditengerészet philadelphiai kórházában.

„Bárkit, akit neurológiai okokból leszereltek a haditengerészettől, ha a lakóhelye a Mississippitől keletre volt, meg kellett vizsgálnom, mielőtt leszerelhették volna”

– emlékezett vissza Tucker.

A háború után Tucker a New York-i Neurológiai Intézetben képezte magát. Emlékszik figyelemre méltó képzésére az intézetben, ahol 14 emeleten volt minden, ami a neurológiával és pszichiátriával kapcsolatos.

„A Clevelandi Klinikán a főnököm azt mondta nekem: ‘Ön többet képes tanulni, mint amit én tanítani tudok, ezért szeretném, ha jelentkezne a New York-i Neurológiai Intézetbe”

– mondta Tucker.

A zsidó orvos, aki megszökött a nácik elől és megalapította a paralimpiát

Mindazért, amit a neurológia területén és a fogyatékkal élők közösségéért tett, Guttmannt 1966-ban a Brit Birodalmi Rend parancsnokává nevezték ki, és II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte.

Az intézet nemcsak Tucker orvosi karrierjében játszott meghatározó szerepet, hanem itt ismerkedett meg feleségével, Sara-val is, aki jelenleg 88 évesen gyakorló pszichiáter. A házaspár aktív tagja a Park Zsinagógának, a Cleveland Heights-i konzervatív gyülekezetnek.

„Akkoriban harmadéves orvostanhallgatókat tanítottam”

– emlékezett vissza Tucker.

„Egy nap azt mondtam magamban: ‘Milyen csinos lány. Hat hónappal később megláttam őt az utcán, és beszélgetni kezdtünk, és így nősültem meg. Nagyon szerencsés vagyok.”

Tucker pályafutása során számos előrelépésnek volt tanúja, mind az orvostudomány, mind a technológia terén. A CT készülékeket például még nem találták fel, amikor Tucker elkezdte a neurológiai praxisát.

„Régebben nagyon át kellett gondolnunk egy problémát, mert nem léteztek ilyen hatékony diagnosztikai eszközök”

– mondta Tucker.

„Régen gyötrődtünk egy problémán. Ez egy daganat mintázata? Ez egy stroke rendellenesség mintázata? Akkoriban keményebben kellett dolgoznunk, de szórakoztató volt”.

Mivel Tucker nem szeretett sokáig tétlenkedni, úgy döntött, hogy a Cleveland-Marshall College of Law-ra jár a Clevelandi Állami Egyetemen, miután szakértő tanúként kérték fel egy ügyben. Izgalmasnak találta a jogrendszert, és elmondása szerint eltökélte, hogy a jogi egyetemen marad és befejezi a diplomáját – mindezt úgy, hogy közben továbbra is gyakorolja az orvosi hivatását. 67 évesen diplomázott, és letette az ohiói ügyvédi vizsgát.

Austin Tucker és Taylor Taglianetti, a „What’s Next?” rendezője/producere remélik, hogy a Tuckerről szóló film megmutatja az idősebb generációk inspiráló erejét – és azokat a kihívásokat, amelyeket Tucker leküzdött, hogy naprakész maradjon a gyorsan fejlődő orvosi szakmában. Elmondásuk szerint Austin nagyapját „kiváló példának tartják arra, hogy egyetlen ember is képes megváltoztatni a világot”.

A maga részéről Tucker – akinek édesanyja 84 évesen halt meg, édesapja pedig közel 96 évet élt – mindig a jövőre figyel. Ezt a szüleitől tanulta.

„Apám 93 évesen vett egy új autót. És amikor kihajtott a parkolóból az új autóval, azt mondta: „Nem hiszem, hogy szeretni fogom ezt a Chevyt – azt hiszem, legközelebb inkább visszatérek a Buick-hoz””

– mondta Tucker.

„Azt gondoltam magamban: ‘Ó, te jó ég, 93 éves, és új autót vesz. Végül 94 évesen vettem meg az autómat, és azt mondtam, hogy a következő autómnál inkább maradok a BMW-nél.”

Elhunyt a pacemaker feltalálója

Dr. Morton Mower kardiológus 89 éves korában, rákbetegségben hunyt el.