VI. Mohamed király a marokkói kultúra részeként ismerte el a zsidó közösséget

„Csak remélni tudjuk, hogy a VI. Mohamed király által tett lépések arra ösztönzik és bátorítják az arabokat és a muszlimokat szerte a világon, hogy kövessék Marokkó példáját” – mondta Rabbai Cooper.

VI. Mohamed marokkói király a királyi palota közleményében a nemzeti kultúra részeként ismerte el az ország zsidó közösségét.

Királyi utasításra Abdelouafi Laftit marokkói belügyminiszter a minisztertanács rabati ülésén javasolta, hogy

a zsidó közösség számára új képviseleti szerveket hozzanak létre, hagyományaikat „a gazdag marokkói kultúra alkotóelemének” nevezve.

Ezek a testületek a következők: a Marokkói Zsidó Közösség Nemzeti Tanácsa, amely a közösségi ügyeket felügyeli és az örökségi helyszíneket védi, valamint regionális bizottságokat alakít, a Külföldön Élő Marokkói Zsidók Bizottsága, amelynek feladata a marokkói zsidókkal való kapcsolatok ápolása a világ minden táján, továbbá Marokkó érdekeinek védelme, valamint a Marokkói Judaizmus Alapítvány, amelynek célja a zsidó-marokkói szellemi örökség és hagyományok népszerűsítése és védelme.

A Simon Wiesenthal Központ globális társadalmi akcióért felelős igazgatója méltatta a marokkói bejelentést, mondván, hogy az „erősíti a békét, és csapást mér a vallási szélsőségesekre és az antiszemitizmusra”.

„Ez az a nap, melyet szerzett az Örökkévaló!” – a megállapodást ünneplik a marokkói származású zsidók

A Trump által tető alá hozott megállapodás megkönnyebbülést hozott a marokkói-izraeli közösségnek, és fellendítheti a két ország közötti turizmust is.