Lemondott a német Documenta igazgatója az antiszemita festmény miatt

Sabine Schormann lemondott a Németországban ötévente megrendezésre kerülő művészeti kiállítás, a Documenta vezetői posztjáról – írta meg a DW.

Németország egyik legnevesebb modern művészeti kiállításának, a Documentának a főigazgatója szombaton lemondott egy antiszemita botrány közepette.

A részvényesek és a felügyelőbizottság kölcsönösen megállapodtak Sabine Schormann szerződésének felbontásáról – áll a szervezet közleményében.

A döntést egy indonéz kép miatti felháborodás előzte meg, amelyet néhány nappal a kiállítás júniusi megnyitója után kellett eltávolítani.

A falfestményen egy disznónak ábrázolt katonaszerű alak látható, aki Dávid-csillaggal díszített sálat és egy sisakot visel, amelyen a „Moszad” szó szerepel.

Adókon hizlalt német antiszemitizmus

A júniusban megnyíló documenta művészeti kiállítás tiltakozások ellenére az Izrael-ellenes  propaganda platformja lesz. Krisztina Koenen írása. 

Ugyanezen a képen egy férfit ábrázolnak pajesszal, agyarakkal és vérben forgó szemekkel, valamint SS-jelzéssel ellátott fekete kalappal.

Zsidó vezetők és Izrael németországi nagykövetsége nemtetszésének adott hangot a műalkotás miatt, és többször felszólították Schormannt, hogy mondjon le.

A felügyelőbizottság szombati közleményében „mélységes megdöbbenését” fejezte ki az „egyértelműen antiszemita” tartalom miatt, amely szerinte „egyértelműen átlépi a határokat”.

A Documenta közölte, hogy hamarosan kinevez egy ideiglenes utódot.

Schormann eredetileg a nemzetközi felháborodás ellenére megvédte a „Népi igazságszolgáltatás” című művet, mondván, hogy a kiállítás művészeti vezetői szabadon kurátorkodhattak.

Az Izrael ellenes uszítás világkiállítása Kasselben

A szombaton megnyitott Documenta az antiszemitizmus legalantasabb formáit emeli a művészet szintjére.