Financial Times: A NATO és az EU riadót fújt az ukrajnai fegyvercsempészet miatt

A fegyverek jobb nyomon követésére szólítanak fel az európai feketepiacra történő eladások megakadályozása érdekében – számolt be róla a londoni gazdasági napilap.

A NATO és az EU tagállamai az Ukrajnának szállított fegyverek jobb nyomon követését szorgalmazzák, mivel attól tartanak, hogy bűnözői csoportok kicsempészik azokat az országból az európai feketepiacra.

A lap emlékeztet, hogy amióta Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, a nyugati államok több mint 10 milliárd dollár értékű katonai támogatást ígértek, a hordozható rakétavetőkön és páncélozott járműveken át a kézifegyverekig és hatalmas mennyiségű lőszerig.

„Számos NATO-tagállam tárgyal Kijevvel valamilyen nyomon követési rendszerről vagy az Ukrajnának szállított fegyverek részletes leltárlistájáról”

– mondta a Financial Timesnak két, a tárgyalásokról tájékoztatott nyugati tisztviselő.

A Financial Timesnak egy harmadik, a helyzetet ismerő személy elmondta, hogy az ukrán kormány a nyugati országok segítségével egy kiterjedtebb fegyvermegfigyelési és nyomon követési rendszert hoz létre.

„Ezek a fegyverek mind Dél-Lengyelországban landolnak, elszállítják őket a határra, majd egyszerűen szétosztják őket járművekre, hogy átjussanak: teherautókra, furgonokra, néha személyautókra”

– mondta az egyik nyugati tisztviselő.

„És onnantól kezdve kérdéses a hollétük, és fogalmunk sincs, hogy hová mennek, hol használják fel őket, vagy egyáltalán, hogy az országban maradnak-e”

– tette hozzá.

„Putyin katonái után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége”

A Financial Timesban jelent meg véleménycikke az ukrajnai háborúról Dobozi Istvánnak, a Világbank korábbi vezető közgazdászának.

„Az Ukrajnába küldött amerikai fegyverek rossz kezekbe kerülésének lehetősége a számos megfontolás között szerepel, tekintettel az országban uralkodó kihívásokkal teli helyzetre

– mondta kedden Bonnie Denise Jenkins, az Egyesült Államok fegyverzetellenőrzési és nemzetközi biztonságért felelős államtitkára.

„Az USA nagyon komolyan veszi azt a felelősséget, hogy megvédjük az amerikai eredetű védelmi technológiákat, és megakadályozzuk azok ellopását vagy tiltott elterjedését”

– mondta Jenkins Brüsszelben újságíróknak, hozzátéve, hogy az USA „folyamatos kapcsolatban áll” Kijevvel a kérdésben.

„Meggyőződésünk, hogy az ukrán kormány elkötelezett az amerikai [fegyverek] megfelelő védelme és elszámoltatása iránt”

– tette hozzá Jenkins.

A Financial Times idézte Jurij Sakot, az ukrán védelmi miniszter tanácsadóját is.

„A fegyvereknek akár Ukrajnába, akár Ukrajnából történő bármilyen mozgását – amikor ilyen mozgásra szükség esetén javítás céljából van szükség – nagyon szigorúan ellenőrzik és felügyelik mind Ukrajna, mind nemzetközi partnereink”

– mondta Sak az üggyel kapcsolatban.

Az Europol, az EU bűnüldözési ügynöksége áprilisban közölte, hogy vizsgálatai arra utalnak, hogy Ukrajnából a szervezett bűnözői csoportok ellátására irányuló fegyverkereskedelem kezdődött a blokkba, és ez potenciális veszélyt jelent az EU biztonságára.

Rakéta-öngól Ukrajnában

Ugyanazok a rakéták, amik képesek alumínium-konfettivé porlasztani egy orosz harci repülőt, nem kevésbé halálosak a jó öreg fapadosunk ellen. Robert C. Castel jegyzete.