Amerikai külügy: antiszemitizmus az orosz háborús propagandában

Az amerikai külügyminisztérium új jelentése azzal vádolja Oroszországot, hogy “a nácizmusra és a második világháború, valamint a holokauszt borzalmaira” hivatkozott Ukrajna megszállásának indoklásaként, és azt állítja: Moszkva azon törekvése, hogy az ukrán vezetést “neonáciként” tüntesse fel a világ szemében, az antiszemita összeesküvés-elméletek újjáéledését váltotta ki – írja az Algemeinerre hivatkozva a tev.hu.

Az “Ukrajna becsmérlésére a Kreml antiszemitizmushoz folyamodik” című jelentés a február végi orosz invázió óta számos olyan esetet vizsgált, amelyekben orosz vezetők zsidókat becsmérlő vagy a holokausztot eltorzító szavakkal illették.

A dokumentum felidézi, hogy holokausztkutató intézetek világszerte – köztük az izraeli Jad Vásem és a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum – elítélték, hogy

Oroszország hamis párhuzamot vont a nácik elleni szovjet harc és Ukrajna lerohanása között, és elítélték azt az orosz narratívát, hogy a demokratikus, ráadásul zsidó elnök vezette Ukrajnát “nácitlanítani” kellene. Az olyan szélsőségesen nacionalista értelmiségiek pedig, mint Vlagyimir Szolovjov az orosz állami televízióban azt állították, hogy a nácizmus nem feltétlenül jelent antiszemitizmust, inkább az úgynevezett “ruszofóbiát” tükrözheti.

A jelentés idézi azt a nyilatkozatot is, amelyet 140 észak-amerikai, európai és izraeli egyetem történésze írt alá, amelyben tiltakoztak az orosz propagandaoffenzíva ellen, kijelentve, hogy bár nem idealizálják az ukrán társadalmat, Kijevben “nincs náci kormány, amelyet Moszkvának ki kellene gyomlálnia”. Nem volt népirtás az oroszok ellen Ukrajnában, az orosz csapatok pedig nem felszabadító missziót teljesítenek.

“A Kreml hamisan állítja, hogy a legrosszabb nácik valójában zsidók voltak, és igyekszik lekicsinyelni az antiszemitizmus szerepét a náci ideológiában” – áll az amerikai jelentésben. A példák között említik Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, aki májusban egy olasz műsorszolgáltatónak azt mondta: “Lehet, hogy tévedek, de Adolf Hitlerben is folyt zsidó vér… A bölcs zsidó emberek azt mondják, hogy a legbuzgóbb antiszemiták általában zsidók”.

A kijelentést az orosz főrabbi is élesen bírálta, végül Putyin elnök személyesen kért bocsánatot Izraeltől külügyminisztere kijelentéséért.

Az amerikai külügy szerint “Putyin elnök és dezinformációs és propaganda apparátusa kihasználja a náci Németország elleni szovjet harc történelmi emlékét, hogy ürügyet fabrikáljon az Ukrajna elleni indokolatlan, brutális háborúhoz. Agresszív céljai érdekében a Kreml kihasználja mindazok szenvedését és áldozatvállalását, akik átélték a második világháborút és túlélték a holokausztot”.

Bár a jelentés nem tér ki arra, hogy a Szovjetunióban uralkodó antiszemitizmus hogyan befolyásolta Putyin narratíváját, egy disszidens orosz megfigyelő, Olekszandr Nevzorov szerint Moszkva propagandája lehetővé tette, hogy ismét feléledjen “a régi vágású szovjet antiszemitizmus.”

Az orosz főrabbi bocsánatkérést vár Lavrovtól

Lazar nyíltan bírálta Szergej Lavrov külügyminiszter vasárnapi megjegyzéseit – „sokkolónak” nevezte azokat.