Ukrajnának mégsem kell a Vaskupola

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter egy konferencián beszélt arról, miért nem felel meg Ukrajna számára az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer –  írja az ukranews.com alapján a Kárpát Hírek kárpátaljai híroldal.

Az ukrán védelmi miniszter szerint az Izrael légterét védelmező rendszer Ukrajnában nem volna hatékony.

Elmondta, hogy járt Izraelben és megvizsgálta a védelmi rendszert. A Vaskupola az alacsonyan szálló rakéták ellen van kitalálva. Ukrajnát azonban az oroszok sokkal korszerűbb ballisztikus és szárnyas rakétákkal lövik. Ezek ellen hatástalan volna az izraeli légvédelmi rendszer.

Reznyikov hozzáfűzte, hogy Ukrajnának már van saját légvédelmi rendszere, amely nem tökéletes ugyan, de számos ellenséges rakétát semmisít meg. A miniszter szerint az orosz repülők félnek Ukrajna fölé szállni.

Az oroszok a szakadár területekről, a megszállva tartott Krímről, a tengerről lő ki régi X-22 és X-55 típusú rakétákat.

Reznyikov szerint az ukrán légvédelem még tökéletesítésre szorul, de már mostani állapotában is helyenként eredményesen működik.

Az izraeli Vaskupola semmivel sem volna hatékonyabb, ezért nincs is rá szükség, mondta a miniszter. Szerinte egy más típusú rendszerre van szükség.

Ukrajna a Vaskupolát követeli Izraeltől

„Azt akarom, hogy az izraeli kormány lépjen ki a komfortzónájából, és térjen vissza a valósághoz” – mondta Jevgen Kornyijcsuk, Ukrajna izraeli nagykövete.