Boris Johnson zsidó pillanatai

Sok brit számára Boris Johnson miniszterelnöki megbízatását olyan botrányok határozták meg, mint amilyenek miatt csütörtökön lemondásra kényszerült. A zsidó britek számára az emlékek közé tartozhat egy törött menóra is – írja a JTA.

Nagy-Britannia közel 300 000 zsidója valószínűleg úgy fog emlékezni rá, mint akinek a vezetése kevéssé volt tartós hatással a helyzetükre. Johnson elődje, Theresa May vezetésével Nagy-Britannia elfogadta a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség antiszemitizmusra vonatkozó definícióját, feketelistára tette a Hezbollahot mint terrorista csoportot, és feloldotta a brit királyi ház magas rangú tagjainak Izraelbe tett hivatalos látogatásaira vonatkozó nem hivatalos bojkottot.

Herschel Gluck, egy befolyásos észak-londoni ortodox rabbi szerint ezzel szemben Johnson hivatali ideje alatt kevés változás történt – jobb vagy rosszabb irányban – azokban a kérdésekben, amelyeket a közösség sok tagja fontosnak tart. Megjegyezte, hogy Johnson alatt a brit hatóságok megerősítették azoknak a szabályoknak a betartását, amelyeket az Egyesült Királyságban működő haredi zsidó iskolák, úgy tűnik, nem szívesen tartanak be.

„Johnson karizmával rendelkezik, általában pozitívan beszélt, és azt az érzést keltette, hogy a közösség kedves a szívének, ami sokaknak tetszett. De nem tudok egyetlen olyan területre sem gondolni, ahol ténylegesen teljesített volna”

– mondta Gluck.

Anat Koren, az Alondon című londoni héber nyelvű újság főszerkesztője derűlátóbban értékelte Johnson hivatali idejét.

„Izrael barátja volt, aki szívélyesen viszonyult a zsidó közösséghez. Gondoskodott arról, hogy ne romoljon a kormány Izraelhez és a zsidókhoz való hozzáállása, és ez már sok”

– mondta Koren.

Ritka látogatás a belfasti zsinagógában.

A múlt hónapban meglátogatta a belfasti zsinagógát, és megfogadta, hogy rendezi a kóser piac problémáit, amelyek létrejöttéhez a Brexit járult hozzá.

A kérdés egyelőre nem oldódott meg, de ígérete szokatlan elismerése volt egy kis kisebbség helyzetének egy olyan politikus részéről, aki igyekezett minimalizálni a Brexit negatív hatásait.

A törött menóra

Egy tavalyi londoni hanukai fogadáson Johnson lelkesen hadonászott egy törékeny menórával, amelyet éppen a konzervatív Izrael Barátai csoport elismerésének jeléül kapott. A tárgy gyertyatartói szétrepültek a teremben. Johnson, hűen a botladozó közszereplő imázsához, szégyenkezve nézett, miközben a menórát újra összerakták.

„Gondolom, nem szabad menórával hadonászni” – hallották Johnsont motyogni.

Boris Johnson demonstrates why you should never wave your menorah about

Watch the moment the prime minister broke his menorah – seconds after he was gifted it at the Conservative Friends of Israel business lunchRead more on this …

Jiddis peszáchkor

Egy 2021-es, peszáchra készült videós üdvözletben Johnson, akinek anyai dédapja, Elias Avery Lowe moszkvai születésű zsidó volt, bizonyította, hogy mélyen ismeri a zsidó szokásokat, és még egy jiddis szót, a kvetch-et – ami azt jelenti, hogy nyafogni – is használta, hogy utaljon néhány dologra, ami akkor történik, amikor a zsidó családok a peszáchi széder vacsoraasztal körül ülnek.

Izrael és az ENSZ 

Külügyminiszterként Johnson határozottan felszólalt az ENSZ-fórumokon tapasztalható Izrael-ellenes elfogultság ellen. Az Egyesült Királyság álláspontját is megváltoztatta az Izrael bírálatára vonatkozó kérdésekben, az „igen”-ről a tartózkodásra, majd végül a „nem”-re váltva.

2021-ben egy lépéssel tovább ment, és kijelentette, hogy az Egyesült Királyság ellenzi az Izrael által elkövetett állítólagos háborús bűnök kivizsgálására irányuló palesztin ajánlatot.

„Ez a vizsgálat azt a benyomást kelti, mintha részleges és előítéletes támadás lenne az Egyesült Királyság egyik barátja és szövetségese ellen” – mondta. Álláspontjával tovább folytatta az elődje, May által megkezdett fordulatot, amely véget vetett annak, hogy a külügyminisztérium évtizedeken át támogatta az Izraellel szemben ellenséges határozatokat és kezdeményezéseket.